"Koruma ve Yaratıcılık: İstanbul'un Kültürel Miras Alanlarının Korunması için Karşılaştırmalı Yaratıcılık Deneyimleri" Sempozyumu



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, 21-22 Aralık 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan, "Koruma ve Yaratıcılık: İstanbul’un Kültürel Mirasının Korunması Nasıl Yaratıcılığa Açılabilir? İstanbul Dünya Miras Alanlarının Korunması için Karşılaştırmalı Yaratıcılık Deneyimleri Kamu-STK’lar ve Uzmanlarla Konu Odaklı Yaklaşımlar" başlıklı sempozyum, uluslararası normlardan hareketle ve profesyonel bir bakışla İstanbul UNESCO Dünya Miras Alanları ile ilgili diagnostik çıkarmayı ve koruma uygulamalarına dair yöntemsel bir çerçeveyi tartışmaya açmayı amaçlıyor.

Kavramsal çerçevesi “Koruma ve Yaratıcılık: İstanbul’da Kültürel Mirasının Korunması Nasıl Yaratıcılığa ve Yenilikçiliğe Açılabilir?” olarak özetlenen sempozyumun konusu; kamu, sivil toplum kuruluşları (STK'lar) ve uzmanlar arasındaki operasyonel ilişkisellik ve yaratıcılığın rolü olarak tanımlanıyor.
 
Bu çerçevede, uluslararası örneklerle birlikte irdelenmek üzere üç alt bölüm öngörülüyor: 

- Kentsel Yerleşim Alanlarının İyileştirilmesi
- Anıtların ve Arkeolojik Alanların Korunması
- Karasurlarının Onarımı ve Yönetimi

Kültürel mirasın bilgi yönelimli bir süreç olarak ele alınabilirliğinin yollarını arayan sempozyumun sonucunda, koruma ve yaratıcılık ilişkisinde, yöntemle ilgili bir iş planı çıkarılması ve bu planın, örnekler eşliğinde yapılacak diagnostik çalışması ile birlikte basılı olarak; T.C. Başbakanlık Başdanışmanlığı’na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, İstanbul Tarihi Yarımada için hazırlanan Yönetim Planı Çalışma Grubu'na, UNESCO Dünya Mirası Merkezi'ne (DKMK), ICOMOS’a ve ilgili STK’lara sunulması hedefleniyor.

Etkinlik programı için tıklayınız.