Korumacılığa Seyirci Kalmayın

ABD’nin teşvik paketinden yararlanacak şirketlere, yerli malı kullanımı şartı getirmesi Türkiye’den bu ülkeye yapılan mineral yakıtlar, giyim, demir-çelik, örülmemiş ve örme giyim eşyası başta olmak üzere çok sayıda kalemde ihracatını olumsuz etkileyecek.

Arent Fox Uluslararası Ticaret Hukuku Partneri Matthew Nolan, dünyada ekonomik milliyetçiliğin yaygınlaştığına dikkat çekerek ABD’de açıklanan teşvik paketinin de korumacı olduğunu söyledi. Nolan’a göre, ABD yerli malı kullanımı zorunluluğu getirmesine karşın sadece Kamu Alımları Anlaşması imzaladığı Meksika, Japonya gibi ülkelere istisna verebiliyor. Ancak Türkiye bu ülkeler arasında bulunmuyor. Türkiye’nin ABD’ye ihracatında mineral yakıt, örülmemiş ve örme giyim eşyası, demir-çelik, çimento, madencilik ürünleri yıllık toplam 6.5 milyar doları bulan ihracatta başı çekiyor.

DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi’nce düzenlenen “ABD Başkanı Barack Obama’nın Ticaret Politikaları” konulu toplantıda konuşan Nolan, geçen yıl yüzde 6 artan küresel ticaretin 2009 yılında yüzde 2 küçüleceğini dile getirerek, bunun çok tehlikeli bir gelişme olduğuna işaret etti. Nolan, Türkiye’ye ABD ile ilişkilerini gözden geçirerek yeni döneme hazırlık yapmasını önerdi. “Bölgesel ticaret tamamen değişecek. Türkiye stratejik müttefik olarak rolünü arttırmalı” diyen Nolan, şunları söyledi:

“Ekonomik milliyetçilik öne çıkıyor. Ülkeler işi ve parayı kendi içlerinde tutmaya çalışıyor. Örneğin Rusya son zamanlarda gümrük tarifelerini artırmaya yönelik 28 yeni önlem aldı. ABD’de eskiden ayrı başlıklar olan ekonomi politikası, dış politika ve ticaret politikası birleştirilecek. Türkiye de atak davranmalı.”