KOSGEB Değişti, Artık Daha Çok Proje Destekliyor



Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter'i ziyaret eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmecileri Destekleme ve Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, Manisa'ya gerekli incelemeleri yaparak esnafın talep ve beklentileri doğrultusunda bir sonuca varmak için geldiğini belirtti.

Kaplan, 2010 yılında yapılan değişikliklerle artık eğlence, eğitim ve hatta sağlık sektörünün de KOSGEB kredilerinden faydalanılmaya başlandığını kaydederek, küresel krizin en yoğun yaşandığı 2008-2009 yıllarında kredi faiz desteklerine ağırlık verildiğini ve 2008-2011 yılları arasında 3 yılda yaklaşık 200 bin işletmecinin bu kredilerden faydalandırılarak 8.5 milyar TL destek aldığını anlattı.

KOSGEB'te yaşanan değişim, dönüşüm süreciyle birlikte kredi faiz desteklemelerinden daha çok artık proje desteklemelerine başladıklarını ifade eden Kaplan şöyle konuştu:

''Artık eskisi gibi olmayacak. Dünya değişti. Yeni ekonominin kuralarına göre oynamalıyız. Yönetimde, pazarlamada, üretimde, ticarete kabiliyeti artırmaya yönelik projeler bekliyoruz. Yenilik yapmak, farklı bir şeyler yapmak, iş birliği ve girişimcilik çok önemli. Artık biz işletmecilerimizden, KOBİ'lerden bunları bekliyoruz. Proje kültürü çok önemli. Devir öyle bir devir oldu ki planlı projeli, hesaplı kitaplı, hedefli, stratejik yönetim ve düşünce olmalı. Bu kavramları bütün işletmecilerimize, KOBİ'lerimize yerleştirmeliyiz. Eğer bunları başaramazsak rekabet edemeyiz. Günü kurtarmak için, çalakalem üretim, yönetimle, pazarlamayla, ticaretle olmaz, bir yere varılmaz. KOSGEB'in yeni değişim dönüşüm programı kapsamında artık iş birliği, güç birliği proje çerçevesinde herkesten farklı bir şeyler yapanlara daha fazla destek veriyoruz. Yani nitelikli işletmelere nitelikli destek veriyoruz. İş birliği, güç birliği proje çerçevesinde 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar geri dönüşümü olmayan krediler verebiliyoruz. Ayrıca meslek odaları ve kuruluşlar da artık ayrı ayrı projelerini bize sunabilirler.''

''Manisa 124 milyon TL kredi desteği aldı''

KOSGEB Manisa Müdürü Recep Özçevik ise, Manisa'nın yararlandığı KOSGEB kredileri konusunda bilgiler verdi, ''2001 yılında 13 milyon 700 bin TL, toplamda ise 124 milyon TL kredi desteklemelerinden yararlanılmıştır'' dedi.

KOSGEB Genel Başkanı Mustafa Kaplan'ın Manisalı olduğunu hatırlatan MESOB Başkanı Hasan Geriter de, bundan gurur duyduklarını ifade etti.