Köşk Camisi’nin Farklı Mimarisi Dikkat Çekiyor



Çankaya Köşkü’nün karşısına yapılan Köşk Camisi’nin mimarisi dikkat çekiyor. Arap mimarisini andıran yapısıyla Köşk Camisi, klasik Türk mimarisini yansıtmıyor. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Başkanı Tarık Şengül, kentte ihtiyaç duyulması halinde cami yapılması gerektiğini, fakat Köşk Camisi’nin bir ihtiyaçtan değil, mesaj verme kaygısıyla yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün karşısında yer alan bir arsaya 2008 yılında yapılmaya başlanan Köşk Camisi kısa bir süre sonra halkın kullanımına açılacak. Bin kişilik olan caminin inşaatı tamamlanırken, çevre düzenlemesine ilişkin çalışmalara devam ediliyor. Caminin mimari açıdan Arap mimarisini yansıttığı eleştirileri yapılırken, klasik Türk mimarisini yansıtmadığı belirtiliyor. Arsasını Anakent Belediyesi’nin verdiği ve Yıldız Köşk Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yapılan caminin Çankaya Köşkü’nün karşısında yer alması bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Tarık Şengül, öncelikle kentlerde cami yapılmasının çok normal olduğunu belirterek, “Camiye ihtiyaç varsa, yapılması normaldir ve gereklidir. Fakat burada söz konusu caminin bulunduğu konum ve verdiği mesaj dikkat çekiyor” dedi. Caminin Çankaya Köşkü’nün karşısına yapılmasının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin taşıması gereken laik niteliğe yönelik bir mesaj olduğunu dile getiren Şengül, “Böyle bir mesajın olumlu bir mesaj olmadığı da açık” dedi. Şengül, şunları dile getirdi:

“Bin kişilik bir cami yapılması da bir mesaj veriyor. Bu mesaj devletin vermesi gereken bir mesaj değil. Camiler de diğer sosyal donatılar gibi kentte bir ihtiyaçtır. Ama Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün tam karşısına bin kişilik Arap mimarisine yakın bir cami yapılması bir ihtiyaçtan çok, bir mesaj kaygısıyla yapılmıştır. Caminin ulusal mimari yerine Arap mimarisiyle yapılması da bu mesajın bir parcasıdır.”