Köşk İçin Takas Önerdi



Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Büyük Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın vefat ettiği, ilçedeki Uşşakizade Köşkü'nün restore edilmesi ve kamuya açılması için varislere Mavişehir'den arsa önerisinde bulunduklarını bildirdi.

1. Derece SİT
Durak, Zübeyde Hanım'ın İzmir'de vefat etmeden önce 3 hafta yaşadığı köşkün otopark olmaktan kurtarılması için mücadelelerinin devam ettiğini söyledi.
1. derece SİT kapsamındaki köşkün sahipleri Ali Ahmet Ünal, Sonar Tunaboylu, İsmail Tural ve Süleyman Çelebioğlu ile görüştüklerini ve buranın kamuya açılması için teklifte bulunduklarını kaydeden Durak şöyle dedi:

"Köşkün kamulaştırılması için bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Kültür Bakanlığı uğraş göstermiş, ancak kamulaştırma meblağı yüksek olduğu için gerçekleştirilememiş. Takas için birçok kez ikili görüşmeler yapılmış, ancak görüş birliğine varılamamış. Mülk sahipleri ile göreve gelir gelmez irtibat kurdum. Kendilerine sadece Karşıyaka'nın değil, İzmir'in en gözde, en değerli yerlerinden olan Mavişehir'deki belediye arazilerinden teklif ettim. Düşüneceklerini söyleyerek gittiler. Geri dönmeyince yeniden bağlantıya geçtim ve başka arsalar da önerdim. Bir süre önce yaptığımız bu görüşmelerden umutluyum."

Yanıt bekliyorlar
Köşkün restorasyonu için de sponsor bulduklarını belirten Başkan Durak, "Yanıt bekliyoruz. Karşıyaka'nın en merkezi yerinde bulunan bu köşkü kesinlikle kamuya açmak istiyoruz. Anlaşma sağlanmasını umut ettiğimizden, köşkün restorasyonu için sponsor bulduk. Anlaşma sağlandığının ertesi gün restorasyona başlayabilecek durumdayız" dedi.

Son günlerini burada geçirdi
Ankara'da rahatsızlanan Zübeyde Hanım'a doktorlar, bir deniz kentinde oturarak tedavisinin uygun olduğunu bildirdiler. Bunun üzerine Atatürk, yaveri Salih Bozok'u İzmir'e gönderdi. Bozok, Latife Hanım'ın ısrarıyla Uşşakizade Ailesi'nin Karşıyaka'daki köşkünün bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu Atatürk'e bildirdi.

Zübeyde Hanım, Salih Bozok ve eşi ile aralık ayı ortalarında Karşıyaka'ya geldi. Latife Hanım, Ata'nın annesine günlerce hizmet etti. Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923'te her türlü ihtimama karşın Latife Hanım'ın kolları arasında bu köşkte vefat etti."