Kosova Türkiyeli Girişimcileri Çağırıyor



Kosova Cumhuriyeti Büyükelçiliği Elçi-Müsteşar'ı Güner Ureya, Türkiye'nin bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı ilk tanıyan ülkeler arasında yer aldığına değinerek, "İki ülke arasında çok yönlü ilişkiler mevcut; bizi ortak paydada birleştiren birçok şey var. İki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin insanları yakınlaştırdığı ve bunun da ekonomik anlamda yeni fırsatlar yarattığını söylemek mümkün" dedi. 24.Yapı Fuarı - Turkeybuild Ankara'yı ziyaret eden Ureya, yeni döneme geçiş sürecinde çeşitli sıkıntıların yaşandığı Kosova'da bunun ekonomik yansımalarının da olduğunu, fabrikaların yıprandığını, eldeki makinelerin zarar gördüğünü, altyapıda ciddi hasarlar oluştuğunu anımsattı. "Dolayısıyla bazı şeyler sıfır noktasından yapılmaya başlandı" diyen Ureya, sözlerine şöyle devam etti.

"Şirketlerin önemli bir bölümü özelleştirme politikaları çerçevesinde özelleştirildi. Mevzuatlarda değişiklikler yapıldı, bürokratik engellerin önemli bölümü kaldırıldı. Ayrıca Merkezi Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (CEFTA) imzalandı; böylece Kosova, AB’nin ‘tercihli ülkeler listesi’nde yer aldı. Sürenin uzatılması için görüşmeler devam ediyor. Kosova, aynı şekilde ABD’nin tercihli ticaret yapılacak ülkeler listesinde de yer alıyor. Dolayısıyla, sıfır gümrükle bu ülkelere ihracat yapma şansımız var. Bu da işadamları için söz konusu pazarlara erişim konusunda ciddi kolaylıklar anlamına geliyor. Bütün bu dinamikler, yapılaşmayı da, inşaat sektörünü de etkileyecektir. Çünkü genç nüfusun bulunduğu yerde hem barınma, hem de evlilikler nedeniyle yeni konut ihtiyacı artar. Elbette bunu sadece konut inşaatı olarak düşünmemeli; alt yapı inşaatı, endüstriyel yapıların ve fabrikaların yenilenmesi ve artırılması da buna eklenebilir".

Rahat bir dolaşım için ulaşıma büyük önem verildiğini belirten Ureya, ihalesini Türk – Amerikan konsorsiyumu Bechtel – Enka'nın aldığı ve Arnavutluk sınırından Sırbistan sınırına kadar uzanacak olan otoyolun tamamlanmasıyla hem Sırbistan’a direkt ulaşım, hem de Adriyatik kıyısındaki Durres limanına otoyol bağlantısı sağlanacağını bildirdi. Öte yandan Arnavutluk hükümetinin Şencin Limanı’nı yönetme hakkını Kosova’ya verdiğini anımsatan Ureya, bunun Adriyatik ve Akdeniz üzerinden direkt dünyaya açılmak anlamına geldiğini aktardı.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da kolaylaştırmak için mevcut düzenlemelerin geliştirilmelte olduğunu açıklayan Ureya, sözlerini şöyle noktaladı:

"Kosova ve Türkiye arasında yatırımların korunması ve teşviki konusunda anlaşma mevcut. Bu anlaşma, tekrar müzakere edilerek, ufak tefek bazı değişiklikler sonrasında yeniden kabul edilecek. Ayrıca ekonomik işbirliği anlaşması da mevcuttur. Çifte vergilendirmenin kaldırılması yönünde düzenlemeler getirecek olan anlaşma üzerinde çalışmalar hemen hemen tamamlandı; Ekim ayında imzalanması bekleniyor. Serbest ticaret için bir anlaşma yapılması yönünde girişimler var; onu da en kısa zamanda müzakere noktasına getirmeyi umuyoruz".