Kota İlk Gün Doldu



Dün başlayan başvuruların ilk gününde yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi. Sabah erken saatlerden itibaren EPDK’nın kapısını çalan yatırımcılar, 600 megavatlık kotayı doldurdu. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre, ilk başvuru İngilizlerden geldi. İngiliz ortaklı RES Anatolia şirketi 8 noktada lisans başvurusu yaptı. İlk günde başvuru sayısı 58 oldu.

Güneş enerjisine dayalı, toplam kurulu gücü 600 megavat olacak üretim tesisleri için lisans başvuruları dün başladı. EPDK, yatırımcıların yoğun ilgisi nedeniyle sıra dışı bir gün yaşadı. Yoğun başvuru trafiği mesai saati sonuna kadar devam etti. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre, güneş enerjisine dayalı elektrik santrali kurmak isteyen yatırımcıların başvuruları 14 Mayıs 2013 tarihine kadar kabul edilecek. Aynı kaynaklar konuya açıklık getirdi: İlk etapta 600 megavat (MW) santral için lisans verilecek. İlk gün 1.000 megavatlık başvuru alındı. Yoğun ilgi nedeniyle başvurular 6-7 bin megavatı bulabilecek.

Güneş enerjisi başvurularının fazla olması, ihale ihtimalini artırdı. Sektör kaynakları, aynı yere birden fazla başvuru yapılabileceğine vurgu yaparak, “Şirketler, 510 noktada güneş için ölçüm yaptı. Aynı bölgeye birden fazla şirketin başvurması da söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ihale gündeme gelebilir. En yüksek bedeli veren santral kurma hakkına sahip olacak.” bilgisini verdi. Aynı kaynaklar önemli bir hatırlatma da yaptı: “Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri, sulu tarım arazileri, çevre arazilerde tarımsal kullanım bütünlüğünü bozan alanlarda güneş enerjisine dayalı üretim tesisi için lisans verilmeyecek. Ayrıca, güneş enerjisine dayalı lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişiler tarafından her bir tesisin bağlantı noktası için ilan edilen bölgelerden yalnızca bir bölge tercih edilecek.”