Köyceğiz’e 25 Milyon Dolarlık Tatil Köyü



Tarsus’taki ilk alışveriş merkezini hizmete açmaya hazırlanan Akyapı İnşaat iştiraklerinden Megnum Yatırım, yeni yatırımlar için harekete geçti. Ekonomik kriz ve yeniden yapılanma nedeniyle yatırım planlarını bir süre askıya alan firma, 2010 yılında aynı anda birden fazla projeye start veriyor.

Megnum, ilk etapta gayrimenkul alanındaki ilk yatırımı olan Tarsus’daki alışveriş merkezi (AVM) Regma Outlet Center’ı hizmete açıyor. 23 Nisan’da açılması planlanan Regma Outlet, bölgedeki ilk alışveriş merkezi. Adana- Mersin yolu üzerinde outlet konseptinde inşa edilen Regma, 24 bin metrekare büyüklükte. Bodrum ve iki ana kattan oluşan outlet AVM, 15 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. AVM’de, büyüklüğü 35 bin 500 metrekare arasında değişen 51 mağazanın yanı sıra 9 food court, 2 cafe, 3 lüks sinema salonu ve çocuk eğlence parkı bulunuyor. 3 bin metrekare süpermarket alanı bulunan AVM’de 200’ü açık, 300’ü kapalı olmak üzere 500 araçlık otopark yer alıyor.

Yerel bir AVM’yi satın aldılar

2007 yılının sonunda bölgedeki yerel bir AVM’yi satın alarak Regma’yı geliştirdiklerini kaydeden Akyapı İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Murat Seyhan, “Alışveriş merkezini 2008 Mart’ında bitirmeyi planlıyorduk. Fakat hazır bir bina aldığımız için kiralanabilir alan olarak geliştirilmesi gerekiyordu. Ruhsatları yeniledik. Böyle bir sürecin üstüne ekonomik kriz geldi. Bu esnada nefes almamız gerekiyordu. Yeniden bir yapılma sürecinden geçtik. Bu nedenle proje biraz sarktı” diyor.

20 milyon dolara mal olan AVM’nin kiralama işlemlerini, alışveriş merkezi kiralama ve yönetim şirketlerinden MLM yürütüyor. Kiracıların şubat ayının ortasından itibaren AVM’de yer alacakları bilgisini veren Seyhan, şu ana kadar outlet’teki mağazaların yüzde 60’ının kiralandığı belirtiyor.

Seyhan, outlet konseptinde hizmet vermeleriyle ilgili olarak, “Mersin ve Adana’da çok güzel alışveriş merkezleri var. İnsanlar buralara gelip yüksek fiyata alışveriş yapıyorlar. Bizim hedef kitlemiz ise uygun fiyata alışveriş yapmak isteyen insanlar. Bu anlamda Mersin ve Adana’nın çekim merkezi olmak istiyoruz” diyor.

İkinci AVM Konya’ya

Seyhan, “Tarsus’ta bizim alışveriş merkezinin bitişiğinde kendi mülkiyetimizde olan bir arsamız var. Oraya da 2-3 bin metrekare büyüklükte bir yapı market düşünüyoruz. Alışveriş merkeziyle sinerji oluşturmak istiyoruz. İzin için başvurduk, sonuçlanmasını bekliyoruz” diyor. Seyhan, yapı marketteki ana kiracının ise büyük bir ihtimalle görüşme halinde oldukları Tekzen olacağını söylüyor.

Tarsus’taki outlet’te başlangıcı yapan Megnum, bulunla yetinmek niyetinde değil. “2010 başka AVM projelerimiz de olacak” diyen Seyhan, “Anadolu’daki büyük şehirlerin hepsinde büyük alışveriş merkezleri köşeleri tuttular. Outlet konseptini Anadolu’da kullanmak istiyoruz. Özellikle Orta Anadolu’da outlet tarzı iyi bir konseptle yer almak istiyoruz” şeklinde konuşuyor. Seyhan, özellikle İç Anadolu’da yapımı başlayıp yarım kalmış ya da iş yapamadığı için kapanmak üzere olan alışveriş merkezleriyle ilgilendiklerini belirtiyor.

Tarsus’un ardından ikinci outleti Konya’da açmayı planladıklarını söyleyen Seyhan, bunun için görüşmeler yürüttüklerini ifade ediyor. Açmayı planladıkları diğer AVM’lerin yerleri ve sayıları hakkında ise açıklama yapmak istemiyor. Megnum hastane-otel ya da alışveriş merkezi-otel şeklinde karma projeler de planlıyor. Seyhan, “Girdiğimiz şehirlerin ihtiyaçlarına göre iyi işletmecilerle kol kola verip bu tip projeler geliştirmeyi planlıyoruz” diyor.

Seyrantepe’ye konut, otel, AVM yapabilecek

Megnum’un üzerinde çalıştığı en büyük çaplı projesi ise İstanbul-Seyrantepe’de bulunuyor. Galatasaray’ın inşaatı yapılan yeni stadının hemen yanında 44 bin metrekare büyüklükte arsaları olduğunu belirten Seyhan, “2010’da Anadolu’da tasarladığımız alışveriş merkezi projelerimiz hayata geçmezse İstanbul’daki bu arsamız üzerinde çalıştığımız projeler var, onlardan birini hayata geçireceğiz” diyor.



Gerçekleşme ihtimali olan projelerden biri fuar alanı, bir diğerleri de imar plandaki değişikliğe bağlı olarak netlik kazanacak. Seyhan, “Arsamızın bulunduğu bölgede şu an ciddi bir plan çalışması var.

Arsamızın turizm ya da ticaret imarlı olması konusunda değişik plan çalışmaları gündemde. O zaman otel, konut, alışveriş merkezi dahil birçok seçenek gündeme gelecek. Biz de ortaya çıkacak yeni imar planına göre proje geliştireceğiz” şeklinde konuşuyor. Arsanın imar durumu haziran ayı içerisinde netleşecek. Galatasaray’ın stadyumuna yakın olmalarının en büyük avantajlarını olduğunu belirten Seyhan, “Arsamız çok güzel bir noktada. Son derece merkezi bir yerde bulunuyor. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz” diyor. Firma, şu an alternatiflerin tümü üzerinde çalışıyor. Seyhan, bölgede miks projelerin daha doğru olduğu görüşünde.

Koç hastane açmak için arsamızı istedi

İmar planının değişmesi durumda gündeme gelecek olası alternatifler için ön hazırlıklar yapan firma, hastane seçeneği üzerinde de duruyor. Nitekim bunun için Koç Üniversitesi'yle görüşmeler yapılmış. Koç Üniversitesi’nin Sarıyer, Kağıthane, Şişli bölgesinde tıp fakültesi açmak için arsa aradığını hatırlatan Seyhan, “Koç Vakfı, bu bölgede Amerikan Hastanesi destekli bir tıp fakültesi açmak istiyor. 50-60 bin metrekare büyüklükte arsa arıyorlar. Bize de geldiler, görüştük. Biz de planda hastane olursa ve kendileriyle uzlaşabilirsek olabileceğini söyledik. Hatta onlarla uzlaşırsak hastaneyi de biz yapalım diyeceğiz. Onlara net yanıt vermek için imar sonucunu bekliyoruz” diyor.

Eskisi gibi ön planda olmamakla birlikte fuar alanı yine seçenekler arasında. Seyhan, bu yönde karar vermeleri durumda, şehir merkezindeki en büyük fuar alanı olacağı söylüyor.  Aslında 44 bin metrekare büyüklükteki fuar imarlı arsa için daha önce birtakım girişimlerde bulunulmuş. Geçen yıl, fuar projesi hazırlatılmış. Yatırım maliyeti 25 milyon Euro olarak öngörülen fuar için geçen yıl mayıs ayında Almanya’nın en büyük fuarcılık firmalarından Hannover -Messe’nin kiracı olması için görüşmeler yürütülmüş. Daha sonra firma Türkiye’ye gelme kararından vazgeçmiş. Proje imar durumundaki değişikliğin gündeme gelmesiyle beklemeye alınmış.

Fethiye’de yeni projeler olabilir

Muğla-Köyceğiz- Ekincik Koyu’nda bitmemiş bir tatil köyünü satın alan firma, bunu bitirmek için de çalışmalarına hız vermiş. Ruhsat ve teknik problemler nedeniyle projenin aksadığını belirten Seyhan, standart tatil köylerinin dışında farklı bir konsept üzerinde çalıştıklarını ve 2010’nun sonunda projeye başlayacaklarını ifade ediyor. 40 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olacak tatil köyü’nde 450 oda, 500 kişilik konferans salonu bin kişilik restoran bulunacak. SPA merkezinin de yer alacağı tatil köyünün 2012 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Seyhan, bünyelerinde yer alan Bistaş adlı firmasının projeyi yürüttüğünü, işletmesinin de yine bu firma tarafından yapılacağını belirtiyor. Projenin yatırım maliyeti ise 25 milyon dolar. Ege ve Akdeniz’de farklı bölgelerde arsaları olduğu söyleyen Seyhan, bu tatil köyünün ardından başka projeler de düşünebileceklerini, özellikle Fethiye’ye sıcak baktıklarını söyleyerek burada yatırım yapabileceklerinin sinyallerini veriyor.

Ümraniye ve Üsküdar’a ofis merkezi…

İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında birçok arsası olan firma, bunlar üzerine villa ve iş merkezleri de yapacak. Sarıyer-Zekeriyaköy’de 16 bin metrekare üzerinde 70 dubleks villa için haziran ayında ilk kazmayı vuracak.

Anadolu yakasında iş merkezi eksikliğinin çok fazla olduğunu vurgulayan Seyhan, yıl içerisinde Ümraniye ve Üsküdar’daki arsaları üzerine ofis alanları yapacaklarını ifade ediyor. Üsküdar’da 3-5 bin metrekare alan üzerinde iş merkezi yapılıp kiraya verilecek. Ümraniye’deki proje ise daha büyük; 15 bin metrekare alan üzerinde 7 katlı bir ofis merkezi yapılacak.