Köylülerin Kullandığı Arazi Özel Şirkete Verildi



Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yıllardır köylülerin ekip biçtiği ve mera alanı olarak kullanılan arazinin şirketlere kiralandığı duyuruldu. Köseler köyü sınırları içinde bulunan 508 ve 510 parsel numaralı araziler, bir şirkete 49 yıllığına irtifak hakkı verilmek suretiyle tahsis edildi.

Cumhuriyet’ten Kayhan Ayhan’ın haberine göre; CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Söz konusu tahsis 3 köyü ve ilçe merkezindeki tarım ve hayvancılık üreticilerini olumsuz etkileyecek. Üreticilerimize, üretimde kalmak adına yerleşim yeri dışında ahırlarını yapacak ve yem bitkilerin üretecek küçük çaplı toprakların bile tahsisi yapılmıyorken, binlerce dönümlük arazilerin tekelleştirilmesi haksızlıktır. Adil değildir” diye konuştu.

Araziler için imza kampanyası başlatıldığını duyuran Sarıgül, “Zor koşullarda geçimlerini sağlamak ve aynı zamanda sağlıklı gıda üretimi çabasında olan yüzlerce yurttaş mağdur edilmesin.” ifadelerini kullandı. 

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen’de  “Baraj, HES, kamulaştırma, maden, taş ocağı, dere ıslahı, Munzur Gözeleri Peyzaj Projesi, Munzur Suyunun Taşınması, Halvori gözelerinin ticarileştirilmesi derken şimdi de yıllardır topraksız köylülerin ekip biçtiği ve mera alanı olarak kullanılan arazinin şirketlere verilme planı ile karşı karşıyayız.” dedi.

Ovacık’ın ülkeye örnek olan bir model ile örgütlendiği kooperatifler aracılığıyla sağlıklı ve güvenli gıda üretip kentlere ulaşmasını sağladığını hatırlatan Şen, “Bu arazi tahsisi köylerinde tarım/hayvancılık ile geçinenlere darbe vuracak, Ovacık çiftçisi toprağını terk etmek zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.

Şen ve Sarıgül, bu arazilerin şirketlerin tekeline bırakılmamasını isteyerek, “Topraksız köylüye ya da kuruluş çalışmaları sürdürülen kalkınma ve üretim kooperatiflerine tahsis edilerek, bu toprakların gerçek sahipleri olan yerel halkın kullanımına aktarılmasını talep ediyoruz.” dediler.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.