"Köyüne Termik Santral İsteyen Var mı Dünyada?"



Birgün Gazetesi'nden Seçil Türkkan'ın haberine göre, Kolin Grubu tarafından Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde kurulmak istenen termik santral için hukuksuzca yapılan ağaç kesimleri devam ediyor. Şirket eylül ayında acele kamulaştırma için köylülerin itiraz süresi dolmadan santralın yapılması planlanan alana gece yarısı dozerlerle girip 13 ağacı kesmiş, bu kesim köylüler tarafından engellenmişti.

Bu kez dozer değil testere

Bu hafta yeniden başlayan kesimlerde ise şirket başka bir taktik uyguluyor ve kesim için alana günde iki kez güvenlik görevlileri eşliğinde 20-30 kadar işçiyi gönderiyor. Ağaç kesimleri için ise bu kez elektrikli testere kullanılıyor.

Tarım dışı kullanıma izin yok

Yırca’da 510 MW gücündeki bir termik santral yapımına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ise bölgenin yüzde 70-80’inin zeytinlik alan olması gerekçesiyle tarım dışı amaçlı kullanımına izin vermedi. Ayrıca İl Tarım Müdürlüğüne Kolin ve İl Özel İdaresi tarafından yapılan iki başvuru reddedildi. Yapılmak istenen santralın imar planları da henüz onaylanmadı.

Yetkililer hakkında suç duyurusu

Greenpeace Akdeniz ise dün Manisa Valisi, Soma Kaymakamı, İlçe Jandarma Komutanı ve ilçe tarım müdürü hakkında ‘görevini kötüye kullanma’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Avukat Deniz Bayram suç duyurusu gerekçelerini şöyle açıkladı: “Jandarma gelip sadece tutanak tutup kesilen ağaçların sayımını yapıp gidiyor. Halbuki bu hukuksuzluğa engel olunması için jandarma burada beklemeli. Diğer birimler ise yasal izin olmaksızın kesilen zeytin ağaçların kesimine göz yumuyorlar.”

Kolin'den açıklama yok

Kolin’in merkezi Ankara ve şantiyedekiler de kesimlere dair açıklama yapmayı reddederken, köylülere kesimin kim tarafından yapıldığını bilmedikleri bilgisi iletilmişti. Fakat dün akşam saatlerinde verilen ifadelerde güvenlik şirketi çalışanları kesim emrini Kolin’den aldıklarını kabul etti. Greenpeace Akdeniz, şirket yetkililerinin köylülere avukatlar aracılığıyla alandaki ağaçların tamamının iki gün içinde kesilmiş olacağını ilettiklerini söyledi.

Zeytincilik yok olabilir

Termik santral yapılması planlanan alan toplamda 490 dönümü kapsıyor. Bu da yaklaşık 9 bin zeytin ağacı anlamına geliyor. Nüfusu 400 olan Yırca köyü geçimini zeytincilikten elde ediyor. Eğer santral yapılırsa tüm köyün geçim kaynağı elinden alınmış olacak.

Köyün muhtarı Mustafa Akın ise “Canımıza tak etti. Kesimi engellemeye çalışıyoruz, biz yetişene kadar güvenlik görevlileriyle alana giriyorlar. Köyüne termik santral isteyen var mı dünyada? Zaten bizim bir tane kapanmış ve şimdi işletmede olan iki santralimiz daha var, üçüncüsünü istemiyoruz” dedi.

Dün gündüz yapılan kesimler sırasında köyde bulunan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu ve ifade verdi.