Koza, Atık Suyu Alıp 10 Bin Evi Isıtacak

Garanti Koza'nın tesis yönetimi şirketi Koza Yönetim ve Servis AŞ, bina yönetiminden sonra ısınmaya da el attı. Doğa Enerji Çevrim Santralı'yla işbirliği yapan şirket, santralın yıllık 80 MW atık suyunu arıtarak Akkoza projesinde ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayacak. Isınma maliyetini en az yüzde 10 azaltması hedeflenen yıllık 80 MW'lık anlaşma kapsamında 5 yıl içinde 10 bin konuta ulaşılması hedefleniyor.

Şirketin Garanti Koza tarafından bina yönetim ve hizmetleri vermek amacıyla 2005'te kurulduğunu anlatan Koza Yönetim ve Servis AŞ Genel Müdürü Levent Alatlı, Tekstilkent'te bulunan Koza Plaza'nın yönetiminin yanı sıra Bahçeşehir Koza Evleri, Ispartakule Koza Evleri, Selective Kartal Evleri gibi projelere de site yönetim ve danışmanlık hizmetleri verdiklerini anlattı. Binalara hem ekonomik hem de nitelikli hizmetle değer kattıklarını vurgulayan Alatlı, Koza Plaza'da 350 metrekare bir ofisin satış bedelinin 5 yılda 250 bin dolardan 750 bin dolara ulaştığına dikkat çekti. Alatlı, binanın şu anda yüzde 75'inin dolu olduğunu ve 2 binada bulunan 120 şirkette toplam 3 bin 700 kişinin çalıştığını ifade etti.
 
Yaşam tarzını dikkate alıyoruz

Binalarda yaşam kurallarının düzenlemesinin en başında yapılmasının büyük önem taşıdığını anlatan Alatlı, "Binadaki yaşam şekline göre bazı önerilerimiz oluyor ve bazı ekipman alımlarından önce bakım anlaşmalarının yapılması gelecekte işletme maliyetlerinin düşürülmesine de ciddi katkı sağlıyor" dedi. Koza Plaza'da metrekare aidat giderlerinin 5 TL 22 kuruş olduğuna, emsal plazalarda ise bu giderlerin 8 TL'den başlayıp 20 TL'ye kadar çıktığına dikkat çeken Alatlı, Koza Plaza'da sundukları hizmetleri şöyle anlattı: "Öncelikle binaya teknolojik katkı sağlıyoruz. Serbest tüketici belgesiyle piyasa koşullarından çok daha ucuza elektrik alıyoruz. Güvenlik, temizlik, ilaçlama, bahçe bakımı ve peysaj, yangın güvenliği, hukuki altyapı, toplantı salonları, sağlık servisi, etkinlik alanları gibi hizmetler sunuyoruz. Yine personel taşımacılığı gibi bazı ticari hizmetlerimiz de var. Binada yakında süpermarket ve banka şubesi de açılacak."
 
Aidat giderleri azalıyor

Esenyurt'ta Garanti Koza'nın Akkoza projesi için de Doğa Enerji Çevrim Santralı ile anlaşma yaptıklarını açıklayan Alatlı, "Doğalgazdan elektrik enerjisi üretiyorlar. Bu santralın atık ısısını alıp arıtarak bölgedeki konut ve işyerlerinin tüm ısıtması ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için kullanacağız. Normalde İGDAŞ'tan alınan hizmetin en az yüzde 10 altında sunacağız. İlk etapta 3500 konutla başlayacağız. 5 yıl içinde 10 bin konuta çıkacak" bilgisini verdi. Zekeriyaköy'de de Garanti Koza'nın geliştirdiği projeler için bölgedeki arıtma tesisini işletmeye başladıklarını anlatan Alatlı, günlük 900 metreküp kapasiteye sahip olan tesisle, 1200 konutun arıtma işini yaptıklarını ifade etti.