Koza'nın 'Altın' Oyunu

Zeytincilik Yasası gereğince, zeytin alanlarının 3 kilometre yakınındaki işletmelere izin verilmezken bu engeli aşmak isteyen Koza Altın firmasının, Havran Küçükdere'de işletmeyi planladığı maden için çok sayıda ağaç kesimi yaptığı savlandı. Firma için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Bergama Ovacık Altın Madeni'ni, kesinleşmiş yargı kararlarını yok sayarak işletmede tutan Koza Altın, Bakırçay Havzası'nda çalıştıracağı madenle ilgili de hukuk dışı yol izliyor. Edremit Körfezi'ndeki Havran ilçesine bağlı Küçükdere-Büyükdere sınırları içinde yer alan Karalar Mevki'ndeki altın ve gümüş madeni için verilen işyeri açma çalışma ruhsatları, Bursa 3. İdare Mahkemesi'nce iptal edilmişti.

Mahkeme, 1995'te çıkarılan Zeytincilik Yasası'ndaki, "zeytin alanlarının içinde ya da 3 kilometre yakınında zeytinyağı fabrikası dışında endüstriyel tesis açılamaz" maddesine vurgu yaparak şirkete verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatları hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Şimdi de Koza Altın'ın bu yargı kararını aşmak için yasadışı uygulamalara başladığı belirtildi.

Köylülerden, yüksek bedelle zeytinliklerini alan şirketin ele geçirdiği arazide 2 bin zeytin ağacını kestiği belirtiliyor.

Suç duyurusu
Koza Altın'ın, Edremit Körfezi'ndeki uygulamaları üzerine açılan davalarda müdahil olan Güney Marmara Doğal ve Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), kesilen zeytin ağaçlarıyla ilgili olarak da savcılığa suç duyurusunda bulundu. GÜMÇED Edremit Körfezi Şubesi adına konuşan Mehmet Akif Öznal, "Koza Altın'ı doğa ve zeytin düşmanı ilan ediyoruz. Edremit Körfezi'nin düşmanı ilan ediyoruz" dedi.