Kral Abdullah Yapıyı Değiştiriyor



Petrol fiyatları şu sıralarda pek düşecek gibi görünmezken, Suudi Arabistan hükümeti gelecekte hammaddelerin günün birinde tükenmesi ihtimaline karşı planlamalar yapıyor.

Hükümetin elde ettiği gelirler hayli yüksek, Her gün 11 milyon varil petrol pompalanıyor. Bunun piyasa fiyatı ise günde 1 milyar doları aşıyor. Geçmişte petrol zenginliğinin doruğa ulaştığı başka dönemlerde, hükümetin suya dayalı tarım politikalarıyla çölleri vahaya çevirme projeleri başarısızlığa uğramıştı. Ancak Krallık şimdi karşı karşıya olduğu bir dizi soruna daha farklı yaklaşma niyetinde. Krallığın; ekonominin çeşitlendirilmesi, artan nüfusun idare edilmesi (Suudilerin yüzde 40'ı 15 yaşın altında), artan işsizlikle mücadele, Suudilerin eğitimini ve vasıflarını artırma gibi hedefleri bulunuyor.

1 milyon kişiye iş sağlayacak

Bunun için Suudi Arabistan Kralı Abdullah, önümüzdeki 15 yıl içinde, başını Cidde'nin 100 kilometre kuzeyindeki Kral Abdullah Ekonomi Kenti'nin çekeceği altı büyük yerleşim inşa edilmesini planlıyor. Arap Çölü'nde Kral Abdullah Ekonomi Kenti'nin inşaatı hâlihazırda devam ediyor ve tamamlandığında, 388 kilometrekarelik bir alana yayılacağı hesap ediliyor. Yerleşim inşaatının ardındakiler, 2020 yılından itibaren bir milyon aşkın kişiye iş sağlanacağını, kentte 2 milyon kişinin yaşayabileceğini belirtiyorlar.

İnşaatın başındaki şirketin yönetim kurulu başkanı Fahd el Raşid, Kral Abdullah Ekonomi Kenti dünyanın en büyük limanlarından birine, bir eğitim merkezine, tatil beldesine sahip olacak. Büyüklüğü Washington'u bulacak ve 15 yıl içinde inşa edilecek. Böyle bir şey dünyada bugüne kadar yapılmış değil" diye konuşuyor.
Arabistan’da çoğu Güneydoğu Asya kökenli yabancı işçi ordusu çalışıyor. Bu kişiler hem az paraya çalışıyor hem de Suudilerin yapmak istemediği işlere talipler. Suudi Arabistan yıllar yılı bağımlı olduğu vasıflı ve vasıfsız yabancı işgücü yerine Suudilere koymaya kararlı görünüyor.

Reform yanlıları olumlu bakıyor

Yeni kurulacak sanayi sektörleri arasında ise alüminyum, çelik üretimi, petro kimya ve gübre bulunuyor. Cidde'deki dev Kızıldeniz Alışveriş merkezi gibi sayısız alışveriş mekânı yaratılıyor, uydu televizyonlar ve Batı müziği genç nüfusun üzerinde etkili oluyor. Yeni ekonomi kentlerinde de bir dizi üniversite kurulması planlanıyor.

Reform yanlıları bu yeni kentlerin ülkenin geri kalanında daha özgür olacağı fikrini dile getiriyorlar. Kral Abdullah Ekonomi Kenti, bu değişimin ilk başladığı yerlerden biri olmaya aday. Kafalardaki soru şu: Bu kentler Batı'da ya da diğer Orta Doğu ülkelerinde olduğu gibi kadın ve erkeklerin aynı mekânda birbirlerine karışmasına olanak sağlayacak mı?

Kral dahil kimse bu sorulara yanıt vermeye hazırlanmış görünmüyor.