Kraliçe'nin Gayrimenkul İmparatorluğu!



Akşam'ın haberine göre, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, iktidarda bulunduğu süre içinde adeta bir gayrimenkul imparatorluğu yarattı. Kraliçe'nin sahip olduğu Crown Estate, mart ayında sona eren mali yılda, Londra'nın merkezindeki gayrimenkullerinin güçlü performansının etkisi ile rekor kar elde etti.

Kraliçeye 38 milyon sterlin

Crown Estate'in karı yüzde 5.2 artışla 252.6 milyon sterlin oldu. Şirket, 2014-2015 döneminde Kraliçe'ye 38 milyon sterlin aktaracak. Geri kalan miktar ise İngiltere Hazinesi'ne gidecek. İngiltere Kraliçesi, Crown Estate'den bu yıl yüzde 20 artışla 36 milyon sterlin aldı.

Gayrimenkul imparatorluğu

Elizabeth, tahttaki 60. yılıyla, 63 yıl hüküm süren Kraliçe Victoria'dan sonra İngiltere'yi en uzun süre yöneten ikinci kraliyet ailesi üyesi. Kraliçe Elizabeth, 60 yıllık iktidarı boyunca büyük bir gayrimenkul imparatorluğu da kurdu.

1952'de sadece bir ev gelir!

Kraliçe'nin tahta çıkmasından bu yana sahip olduğu gayrimenkullerden elde ettiği gelir tam yüzde 9.400 arttı. Kraliyet ailesinin İngiltere'deki toprak ve mallarına sahip olan Crown Estate şirketinin 1952 yılındaki kira geliri, bugünkü koşullarda Londra'nın merkezinde ancak bir ev almaya yetecek olan 2.5 milyon sterlindi. Kraliçe'nin portföyünden elde ettiği gelirdeki artış, İngiltere'de gayrimenkul fiyatlarının son 60 yıldaki hızlı yükselişinin yansıması.

İşte kraliçenin varlıklarıAncak Kraliçe'nin geliri, malvarlığının ülkenin en iyi performans gösteren bölgelerinde yer alması nedeniyle, sektördeki gelir artışının çok üzerinde gerçekleşti. Kraliyet Ailesi'nin iktidardaki dönemi boyunca Crown Estate tarafından yönetilen varlıklar arasında; dünyanın önemli perakendecilik adreslerinden Londra'daki Regent Street, hedge fon sektörünün kalbinin attığı St James, 19 km uzunluğunda kumsal, Kraliyet Parkları, 106 bin hektar büyüklüğünde tarım arazisi bulunuyor. Buckingham Sarayı, Windsor Kalesi ve Balmoral bu portföye dahil değil çünkü Kraliçe'nin kendi mülkü.