Kriz Ustası Siemens



Siemens A.Ş. üst yöneticisi (CEO) Hüseyin Gelis, ''Son ekonomik krizden sonra herkes 'krizleri nasıl yeneceğimizi onlara (Türklere) soralım, onlar muhakkak bunları biliyor' diyor. Artık usta olduk bu konuda'' dedi.

Ekonomik krizin gelip, geçtiğini, bütün dünyayı etkilediğini belirten Gelis, ''Fakat 2010 yılının rakamlarına baktığımızda Türkiye'nin en çabuk büyüyen ülkelerden birisi olduğunu görüyoruz. Bu nasıl devam edecek diye 2012, 2013 ve 2014'de baktığımızda da Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda ortalama yüzde 5,5 ya da 6 büyüme kapasitesi bulunuyor. Bu rakamlar da büyüyebilir'' diye konuştu.

Gelis, Türkiye'de yatırımların artacağını, bu nedenle ekonomik büyümenin süreceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Özel sektörde para var. Fakat nerede yatırım yapalım? diye düşündükleri zaman en dinamik pazarlardan bir tanesi muhakkak ki Türkiye'dir. Türkiye, çok iyi bir momentumda bence. O büyüme devam edecek. Eskiden klasik endişe vardı. 'Büyüdük, seçimlerden sonra muhakkak bu büyüme duracak' diye. Ben artık buna inanmıyorum. Türkiye'nin ekonomisi öyle bir duruma geldi ki artık problemsiz büyümeye devam edecek. Siemens olarak hem Türk, hem de bir Alman şirketiyiz. Türkiye'nin ekonomisine çok inanan bir şirketiz 150 yıldan beri... Türk ekonomisinin büyümesi son 10 yılda bayağı hızlılaştı. Daha evvel ki yılların da katkısı olmuştur. Son ekonomik krizden sonra herkes 'Krizleri nasıl yeneceğimizi onlara (Türklere) soralım, onlar muhakkak bunları biliyor' diyor. Artık usta olduk bu konuda.''

''Enerji ihtiyacı da büyüyor''

Hüseyin Gelis, 15 ya da 25 yıl öncesinde herkesin telekomünikasyonu konuştuğunu, bunun o dönemlerin en önemli sektörlerden birisi olduğunu belirterek, bugüne bakıldığında ise her şeyin enerji olduğunu söyledi.

Şu an herkesin enerjiye daha fazla ihtiyacın bulunduğunu söylediğini ifade eden Gelis, ''Büyümek istediğimiz zaman da bunu düşünüyoruz. Nasıl büyüyeceğiz? Alternatif enerji formlarına bakıyoruz. Öyle bir enerji formu olsun ki, çevreye zarar vermesin. Onun için daha fazla yeşil enerjiden, daha fazla alternatif enerjilerden, yenilenebilir enerjilerden bahsediyoruz'' dedi.

Gelis, bu konuda güzel olan trendin devam edeceğini belirterek, ''Türkiye'ye bakacak olursak son 20 yılda enerji ihtiyacımız yüzde 8 ile 10 üstü büyüyor. Bu önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Kendimize soruyoruz, hangi enerji formlarında biz büyümeye devam edeceğiz? diye. Kömür, gaz, su, güneş, rüzgar hatta nükleer. Bence tüm enerji portföylerini iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun cevabının bu olması lazım. Sırf bir enerji çözümü Türkiye'nin enerji ihtiyacını kurtarmayacaktır'' şeklinde konuştu.