Kriz Yapı Malzemeleri Sektörünü de Vurdu



Hürriyet'in haberine göre, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) bünyesindeki Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, "Irak, Türkiye’de ihracat yapan hemen her sektör için en kritik pozisyona sahip bir pazar. Türk yapı malzemeleri sektörünün 2013’ün ilk 4 ayında bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracat rakamı 1 milyar 42 milyon dolar. 2014’ün ilk 4 ayına baktığımızda ise bu rakamın 1 milyar 30 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. 1 yıl öncesine göre 12 milyon dolarlık bir kayıp var” dedi.

İhracatın, Türk ekonomisi açısından ‘Olmazsa olmaz’ niteliğinde olduğunu vurgulayan Serdar Urfalılar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüme oranı yakaladık. İhracatın bundaki payı çok büyük. Ancak Irak’ta hem yapı malzemeleri sektörünün yaşadığı sıkıntılar, hem de bu ülkeye ihracat yapan Türk firmalarının mallarının gümrük kapılarında günlerce bekletilmesi aslında Türkiye’nin toplam ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Irak’ta istikrarsızlığın sürmesi petrol fiyatlarını da artırıyor. Bu durumun bir an önce sona ermesi, Türk ekonomisinin lehine olacaktır.”

Daha fazla ihracat için yeni pazarlar keşfettiklerinin altını Çizen Urfalılar, “ Biz, birlik olarak Arap Baharı’nın yaşandığı günlerde alternatif pazarlar keşfettik. Bu sayede ihracatımız olumsuz etkilenmedi. Bugün de Irak’ta sıkıntılar var. Bizler, yeni pazarlara girerek bu ülkede yaşanan kargaşa ortamının ihracatımızı olumsuz etkilememesi için çalışacağız. Irak’taki sıkıntıların en kısa sürede çözüleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.