‘Krizde Nakit Kraldır’



Küresel finansal krizin etkisiyle ekonominin yavaşlama sürecine girdiği bir dönemde şirketlerin maliyet ve performans yönetimi konusunda yaşadıkları sıkıntıya dünyaca ünlü danışmanlık şirketinden Türkiye'ye özel bir çözüm geldi. PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye, 'kriziyonetin.com' isimli bir web sitesi açarak Türk şirketlerine kriz sürecini fırsata dönüştürmek için çözüm önerileri sunmaya başladı. 'kriziyonetin.com' web sitesinde, şirketlerin ekonomik gerileme sürecinde risk ve fırsat yönetiminde başarılı olmaları için almaları gereken önlemler '10 Temel Öncelik' başlığı altında sıralanıyor.

PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Fazıl Bener, web sitesi ile ilgili şunları dile getirdi: "Yaşadığımız ekonomik yavaşlama süreci şirketlerimizi hızla çözmeleri gereken sorunlar ve aşmaları gereken zorluklarla karşı karşıya getiriyor. Bununla birlikte bu süreç doğru yöneltildiği takdirde şirketler için benzersiz fırsatları da beraberinde sunuyor. 'kriziyonetin.com' web sitesi ile yavaşlama dönemini geride bırakarak geleceğe dönük sağlam ve atak adımlar atmak isteyen Türk şirketlerine, kritik öneme sahip olduğunu düşündüğümüz çözüm önerilerini sunuyoruz."

Sakın arkanıza yaslanıp beklemeyin

Sitede şirketlere öncelikle inanmak istenilene değil, değişen kurallara göre gerçek resme odaklanarak durumu anlamaya çalışılması öneriliyor. Artan belirsizlik ve değişkenlikle birlikte sert kararları önceden almanın önemine dikkat çekilen sitede, iş adamlarına değer açısından itici güçleri ve şirketleriyle ilgili kilit riskleri irdelemeleri gerektiği hatırlatılıyor. "Arkanıza yaslanıp olacakları beklemeyin, çünkü bu sürecin kazananları toparlanma evresinde en büyük faydayı elde etmek üzere kendilerini konumlandıranlar olacak" denilen sitede, nakit kraldır tespiti yapılıyor ve "Finansmanınız ve işletme sermayenizin iyi durumda olduğundan emin olun, likiditenizi koruyun ve varlık, finansman, fonlama konularındaki açıklıklarınızı tekrardan gözden geçirin. Finansal ve finansal olmayan taahhütleriniz karşısında performansınızı değerlendirin. Nakit yönetimine yönelik proaktif bir yaklaşım sergileyin" önerisi yapılıyor.

Gereksiz yatırımdan kaçın

Sitede önerilenlerden birisi de kriz ortamında gereksiz yatırımlardan kaçınılması ve gerçekten önemli olan ürün ve stratejilere odaklanılması. Maliyetleri düşürerek, operasyonel performansı artıracak önlemlerin yanında, güvenilir yönetim bilgisi ile hızlı karar verme yeteneğinin kriz dönemindeki önemine dikkat çekiliyor. "Kazananlar çabukluk ve esneklik sergiler" sloganıyla farklı senaryolara hızlı ve esnek tepki verenlerin avantajına dikkat çekilen sitede, şirketlere "çalışanlarınızın değerini bilin", "hissedarlarınızı unutmayın", "fırsatlardan yararlanın" gibi kilit bazı öneriler de yapılıyor.