Krizden Çıkışın Reçetesi Yeşil Teknolojiler



Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), 20-21 Şubat'ta İstanbul'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle 'Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi' düzenliyor. Zirve öncesi Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur, ''Yeşil bina, yapının arazi seçiminden başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirildiği, bütüncül bir anlayışla ve sosyal, çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlandığı, iklim verilerine ve o yere özgü koşullara uygun, ihtiyacı kadar tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı, katılımı teşvik eden, ekosistemlere duyarlı yapılar olarak tarif edilebilir'' dedi.
    
Dünya genelinde yeşil binaların gittikçe önem kazandığına dikkat çeken Sur, yeşil bina yapımının veya var olan binaların yeşile döndürülmesinin ülke ekonomisinin yanı sıra ekolojik hayata da büyük getirileri olacağını ifade etti. ABD'de 130 milyon konut yapımının sadece yüzde 1'inin yeşile dönüştürülmesinde ortaya çıkan pazar hacminin 50-60 milyar dolar olduğunu anlatan Sur, krizden çıkışın reçetesinin yeşil teknolojiler olduğunu kaydetti.
    
Haluk Sur, şöyle devam etti:

''Amerika'da yeşil bina olarak dizayn edilen yapıların yüzdesi 14'lere kadar çıktı. Mevcut binaların da dönüştürülmesiyle bu rakam daha da fazla artacak. Yeşil olarak sıfır bina yapmanın yanı sıra var olan binalar da artık yeşile dönüştürülüyor. Türkiye'de şu an 'Yeşil Bina Sertifikası'na 22 tane bina sahip. 70 adet de müracaat var. Düzenleyeceğimiz zirveye Dünya Yeşil Binalar Konseyi ve ABD Yeşil Binalar Konseyi Başkanı Rick Fedrizzi'nin yanı sıra İngiltere, İsveç ve Almanya gibi büyük ülkelerin yeşil binalar konseyinden alanında uzman kişiler konuşmacı olarak konuk olacak. Yeşil bina yapımı, var olan binaların yeşile dönüştürülmesi, yeşil binalarda yaşam, iş modeli olarak çevreci inşaat malzemeleri gibi konularda sunumlar yapılacak.''
    
Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi
    
Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek zirve 20-21 Şubat tarihlerinde Swissotel'de düzenlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açılış konuşmasını yapması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ise ikinci gününe katılması beklenen zirvede, alanında tanınmış 30'u aşkın uzman, konuşmacı olarak yer alacak.

Zirvenin ilk gününde 'Bölgesel Yeşil Bİna Konseylerinde Yaklaşımlar', 'Enerji verimliliği Finansmanı ve Çözümler İçin Teknik Yaklaşımlar' ve 'Çevreci Politikalar ve Yeşil Ekonomi', ikinci gününde ise 'Varolan Binaların Yeşil Bİnalar Dönüştürülmesi', 'Yeşil Binalarda Yaşam ve Geleceğin Şehirleri' ve 'İş Modeli Olarak Çevreci İnşaat Malzemeleri' başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek.