‘Krizden Çıkmanın Yolu, Oturup Ağıt Yakmak, Sağı Solu Suçlamak Değildir’



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan krizden başkalarını suçlayarak çıkılamayacağını söyledi. Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından ‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde yer alan Türk şirketlerine ödül verilmesi dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasında krize yeni yaklaşım getirdi.

Psikolojik hedef

Başbakan Erdoğan, “Sadece enflasyonla mücadele etmek, büyümeye odaklanmak başarı getirmez. Büyümenin altında da kalırsınız, üstüne de çıkarsınız ancak verdiğiniz hedef psikolojiktir. Ve bunu bu şekilde anlamak, bu şekilde gerçekleştirmek üzere üzerine gitmek aslolandır. Sadece altyapı hizmetleriyle yollarla barajlarla ilgilenmek de başarıyı getirmez. Krizden çıkmanın yolu, oturup ağıt yakmak, sağı solu suçlamak değildir. Tam tersine krizi fırsata dönüştürmek için yeni yatırımlar yapmak için fırsatları görüp, fark edip, değerlendirmek için bir imkân zemini oluşmuştur ve bunu en iyi şekilde değerlendirmek de bizlerle birlikte işadamlarının vazifesidir” diye konuştu. Başbakan, “Siyaset çözüm değil sorun üretiyorsa, bürokrasi kendi derdine düşmüşse, vatandaş gelecek kaygısı taşıyorsa hiçbir şey bir adım ileri gitmez” dedi.

‘Peyderpey çözülecek’

Hükümetin müteahhitlik sektörüne her türlü desteği ve kolaylığı göstermeye devam edeceğini belirten Erdoğan, müteahhitlerin teminat mektupları, işçilerin getirilmesi ve Eximbank ile ilgili konularda sorunları olduğunu belirtti. Erdoğan, bu konularda gerekli talimatların verildiğini ve çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. “İnşallah sorunlar peyderpey çözülecek” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Hiç bir zaman ‘sorunları bütünüyle çözdük’ iddiasında olmadık. Şartlar değiştikçe yeni sorunların çıkması da doğaldır. Önemli olan sorun çözme anlayışıyla hareket edilmesi ve kısa zamanda bu sorunların çözülmesidir.
Özellikle kriz sürecinde ihracatımızla birlikte müteahhitlik sektörünün de kollanması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bildiğiniz gibi bazı önlemler aldık ve uygulamaya koyduk. Eximbank’ın ödenmiş sermayesini bütçe imkânlarını da göz önüne alarak ihracatı daha fazla desteklemesini sağlayacak şekilde artırıyoruz.”

Küresel finansal krizin Türkiye’ye etkisine de değinen Eren, “Krizin Türkiye’yi özellikle 2009 yılında etkileyeceği gerçeğini paylaştığımızı ancak kamuoyunda bu konuda gereğinden erken panik yaratılmasına da karşı olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi. Eren, “Bu nedenle dünyada kriz dönemlerinden çıkmakta yararlanılan bir numaralı sektör olan inşaatın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kamu eliyle canlandırılması şarttır” dedi.

Teminat mektubunun yıllardır müteahhitlerin yurtdışı hizmetlerinde sorun olduğunu, özellikle son dönemde küresel mali kriz nedeniyle Türk bankalarından ‘hiç teminat mektubu alamadıklarını’ dile getiren Eren, Libya’dan 10 Türk firmasının teminat mektubu bulamadıkları için ihalesini kazandıkları işlerin sözleşmesinin iptal edileceğine dikkati çekti. Teminat mektubu sorununun aşılması konusunda çözüm önerilerini dile getiren Erdal Eren, özellikle kamu bankalarının teminat mektubu verebilir hale getirilmesinin artık bir zorunluluk haline geldiğine inandıklarını vurguladı. Erdal Eren, Eximbank desteği sağlanması, yurtdışında Türk istihdamının kolaylaştırılması konularında destek beklediklerini anlattı.

Hisarcıklıoğlu uyardı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye’nin de bu krizden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Açıkçası, 2008 sonbaharı küresel krizin Türkiye’de rüzgarlarını sert bir şekilde hissettirmeye başladığı bir dönem olmuştur. Öyle gözüküyor ki 2009’un kışı da bir hayli sert geçecektir” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türkiye’nin güçlü yanlarına da dikkat çekti.

Plaketleri Erdoğan verdi

Konuşmaların ardından dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması arasında yer alan 23 Türk firmasına başarı plaketleri verildi. 2008 yılı listesinde yer alan Enka, Gama, Reaissance, Tekzen, Yüksel, Kayı, Baytur, TAV, Nurol, Mak-Yol, STFA, Hazinederoğlu, Summa, GAP, Yenigün, Cengiz, Rasen, Doğuş, Alarko, Mesa, Yaşar Özkan, TML ve Üstay firmalarından yetkililer plaketlerini Başbakan Erdoğan’dan aldılar.

Listeye altı yeni firma girdi

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ‘Engineering News Record’ın her yıl yayımladığı, ‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhitlik Firması’ arasına giren 23 Türk müteahhitlik firması için tören düzenlendi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, söz konusu derginin her yıl, müteahhitlik firmalarının bir önceki yılda ülkeleri dışında üstlendikleri uluslararası yeni sözleşmeleri esas alarak liste yayımladığını hatırlattı. Eren, 2003’te bu listede sadece sekiz Türk firması yer alırken 2007’de bu sayının 22’ye, 2008’de de 23’e ulaştığını söyledi. Eren, geçen yıl listede bulunan firmalardan beşinin bu yılki listede yer almadığını, altı yeni firmanın listeye dahil olduğunu söyledi.

Eren, Türkiye’nin bu yıl da son üç yılda olduğu gibi listenin üçüncü sırasına yerleştiğini belirterek, ilk iki sırayı da önceki yıllarda olduğu gibi Çin ve ABD’nin paylaştığını kaydetti. Türk müteahhitlerinin yurtdışında üstlendiği yıllık iş tutarının 2002’de 1.7 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2007’de 19.5 milyar dolara çıktığını anlatan Eren, 2008 yılında söz konusu rakamın 23.6 milyar doları bulduğunu bildirdi.