Krizden Kurtuluş Harekâtı Yönetim Katlarında Başladı



Krizin etkileri hâlâ devam etse de yavaş yavaş önlerini görmeye başlayan şirketler, eleman alımı için düğmeye bastı. Başta telekom, enerji, gıda ve bilişim olmak üzere birçok şirket, kilit pozisyonlarını yeniliyor. En büyük hareketlilik ise yönetim katlarında yaşanıyor. İnsan kaynakları şirketlerine yönetici pozisyonları için başvuruların gözle görülür bir biçimde arttığı belirtiliyor. Şirketlerin kriz sonrası için kadrolarını yeni yönetimlerin kurması bekleniyor.

2010 yılının tahmin edildiği gibi krizin etkilerinin azaldığı bir yıl olacağına işaret eden K Partners International'ın Genel Müdürü Şerif Kaynar, "Kıpırdanma hissedilir düzeyde. Bir sene önceye göre şirketler daha atak vaziyette. Onun için de kilit pozisyonlara yönetici arıyorlar. Şu anda birçok firma 2010'da istihdam etmek üzere yönetici arıyor" açıklamasını yaptı.
 
Saatlerimizi 2011'e kurduk

Enerji, telekom ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların şu sıralar yönetici transfer etmek için kolları sıvadığını söyleyen Human Resources Management Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka ise firmaların özellikle satış ve pazarlama yöneticisi ile finanstan sorumlu yöneticiler aradıklarına dikkat çekti. Enerji sektöründeki hareketliliği yabancı sermaye girişi ve yeni yatırımlara bağlayan Nazlıaka, şunları kaydetti: "Özellikle yenilenebilir enerji, madencilik ve doğalgazdaki projeler çok önemli. Özelleştirmeler oldu. Diğer yandan sektörde kalifiye yönetici sıkıntısı var. Telekom ve inşaat da yönetici arayan diğer sektörler arasında yer alıyor. İnşaat sektöründe yurtdışı projelerin başına geçirilecek yöneticiler aranıyor." 2010'daki hareketliliğin 2011'de daha da artacağını vurgulayan Nazlıaka, "Biz saatlerimizi 2011'e kurduk" dedi.
 
İlanların sayısı patladı

Eleman alımlarının hızlandığını internet sitelerindeki ilanlar da kanıtlar nitelikte. Haziran 2008'den bu yana, en yüksek ilan sayısına, geçen aralık ayında ulaştıklarını kaydeden Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Aralık boyunca sitemizde yayımlanan ilanların sayısı 7 bini buldu" dedi. Krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan tekstilin geçen aylarda hızlı bir toparlanma içine girdiğini dile getiren Azoz, şunları söyledi:

"Son dört ayda sektörde ortalama yüzde 36'lık ilan artışı yaşandı. Aralık 2009'da ise 730 ilanla 2008-2009 yılının en fazla ilan sayısına ulaşıldı. Ekim-kasımda güzel sinyaller veren diğer sektörlerse telekom, yapı, turizm ve üretim oldu."
 
İş dünyasının kuralları yeniden yazılıyor

Dünyanın önde gelen insan kaynakları şirketi Manpower'ın Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, iş dünyasının "değişen nüfus yapısı ve yetenek açığı", "daha sofistike müşteriler", "bireyselliğin dayattığı kurallar" ve "teknolojik devrimler" olmak üzere 4 yeni mega trendin etkisinde olduğuna dikkat çekti. Bundan sonraki süreçte tüm şirketlerin iş gücü yönetimine daha stratejik ve esnek bakmaları gerektiğini belirten Coş, şöyle devam etti:

"Belirli meslek gruplarında işverenler kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Küresel çapta yaptığımız ‘Yetenek Açığı' araştırması ile bunları tespit ettik. Araştırmaya göre işverenlerin yüzde 30'u kendi piyasalarında uygun yetenekte kişi olmaması nedeniyle açık pozisyonlarını doldurmakta zorlanıyor. Global olarak yetenek açığı en fazla zanaatkâr, satış temsilcileri, teknisyenler, mühendisler, orta kademe yöneticiler, muhasebe ve finans çalışanları, işçiler, üretim operatörleri, ofis sekreterleri/yönetici asistanları ve şoförler cephesinde yaşanıyor."