Kruşçevka Apartmanları Yıkılıyor!



Sputnik'in haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyet lider Nikita Kruşçev zamanında inşa edilen ve o dönem milyonlarca aile için umut olan Kruşçevka apartmanlarının yıkımının tamamlanması için Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'i görevlendirdi.

Sobyanin, Putin'le gerçekleştirdiği toplantıda, 'rahatsız ve kırık dökük' olarak nitelendirdiği Kruşçevka'ların yıkımının yıl sonuna kadar tamamlanacağı sözünü verdi. Sobyanin'in verdiği bilgiye göre, 1.6 milyon Moskovalı hâlâ bu apartmanlarda yaşıyor.

Konut sorununu giderdi

Kruşçevka'lar, Sovyetler döneminde İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan konut sorununun giderilmesi için 1950 ve 1960'larda toplu hâlde inşa edilmiş, bir süre sonra da planı ortaya atan Sovyet lider Nikita Kruşçev'in ismiyle anılmaya başlamışlardı.

Maliyeti düşük ve yapımı kolay olan bu apartmanlardaki daireler, bir ya da iki oda, mutfak ve banyodan oluşuyor. Apartmanlar asansöre gerek olmaması için genellikle 5 katlı olarak inşa edilmişti.

Kruşçevka'lar milyonlarca kişi için, Sovyetler'in önceki dönemlerinde yapılan, her bir ailenin evin bir odasını kullandığı, mutfak, banyo ve telefonunsa ortak olduğu komünal apartmanlarla (kommunalka) karşılaştırıldığında lüks olarak görülüyordu.

Kültürün bir parçası oldu

Fakat Kruşçevka'lar sadece birkaç on yıl boyunca kullanılmaları için tasarlanmıştı. Zira Sovyet liderler 'gerçek Komünizmin' gelmesi hâlinde bu apartmanların değiştirileceğine inanıyordu.

Buna karşın Kruşçevka'lar, Sovyet kültürünün kalıcı bir parçası hâline geldi ve 1970'lerde çekilen Kaderin Cilvesi gibi Sovyet filmlerinde romantize edildi. Apartmanların yapımına da Sovyet döneminin sonuna kadar devam edildi.

Kruşçevka'lar, 'rahatsız ve kırık dökük' olarak nitelendirilse dahi, milyonlarca kişinin barınma ihtiyacını karşılamıştı.