KSV’den 55 Meslek Lisesi’ne 'Eğitim Atölyesi', 12 Bin 85 İşsiz Gence Meslek



1991 yılından bu yana Türkiye’de inşaat sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek ve işsiz gençlere meslek edindirmek amacıyla yurt genelinde seramik yer ve duvar karosu kaplamacılığı alanında meslek edindirme ve geliştirme uyum kursları açan Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV), 2009 yılında da faaliyetlerini sürdürdü. Dönemin Milli Eğitim Bakanı ve KSV Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay arasında Aralık 2006’da imzalanan protokol çerçevesinde, Türkiye genelindeki meslek liselerindeki atölyelerin kurulması ve bu eğitimi verecek öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri, KSV tarafından üstlenilmişti. 2009 yılında atölyesi olmayan 16 okulun atölye kurulumlarına destek veren KSV, son eklenen atölyelerle toplam atölye sayısını 55’e yükselterek Türkiye genelinde yapı yüzey kaplamacılığı alanında eğitim gören 820 öğrenciye destek verdi.

2009 yılında atölye sağlanan okullar, Ankara Mamak Battalgazi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bursa Büyükorhan Çok Programlı Lisesi, Çanakkale Biga Endüstri Meslek Lisesi, Çanakkale Çan Endüstri Meslek Lisesi, Diyarbakır Yenişehir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Elazığ 100.Yıl Endüstri Meslek Lisesi, Hakkari Endüstri Meslek Lisesi, Hatay Dörtyol Payas Endüstri Meslek Lisesi, Manisa Salihli İ.M.K.B. Endüstri Meslek Lisesi, Nevşehir Kozaklı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, Niğde Faik Şahenk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Sakarya Adapazarı Endüstri Meslek Lisesi, Sivas Atatürk Endüstri Meslek Lisesi, Şırnak/Cizre Endüstri Meslek Lisesi, Tunceli Namık Kemal Endüstri Meslek Lisesi, Uşak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’dir. 

Ayrıca MEGEP (Meslek Eğitim Geliştirme ve Edindirme Projesi) kapsamında faaliyete geçen Yapı Yüzey Kaplamacılığı Kursları alanındaki çalışmalarına devam eden KSV, 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde ilgili dalda eğitim gören 791, 11. sınıf meslek lisesi öğrencisine; eğitim harçları, temrinlik seramik yer ve duvar karoları, seramik el panoları konusunda destek sağladı.




KSV 2009’da 310 işsiz genci daha meslek sahibi yaptı

Eğitim, öğrenim olanağını yitirmiş, bir mesleğe yöneltilmemiş gençlere seramik yer ve duvar karosu kaplamacılığı, bina yalıtımı (mantolama) meslek kursları ile geliştirme ve uyum kursları veren KSV, bu faaliyetlerine 2009 yılında devam etti. Meslek edindirme kapsamında açılan kurslarda; Kayseri’de 52, Denizli’de 42, Ankara’da 34, Çanakkale’de 37, İzmir’de 23, Eğirdir’de 38, Erzurum’da 71, Balıkesir’de 13 işsiz genç meslek sahibi oldu. Kursu başarıyla bitiren kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı ulusal ve uluslararası geçerliliği olan 'kurs bitirme belgesi' ve ustalık yaparken ihtiyaç duyacakları tüm araç-gereçlerin içinde bulunduğu bir takım çantası hediye ediliyor.

510 ustaya uyum kursu

AB uyum yasaları süreciyle birlikte meslek belgesi olmayan seramik yer ve duvar karosu kaplamacılarına geliştirme ve uyum kursları açılıyor. Bir haftalık kurslar sonucunda başarılı olanlara meslek sertifikaları veriliyor. KSV tarafından verilen sertifikalar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından onaylanıyor. KSV, 2009 yılında açılan geliştirme ve uyum kurslarında düzenlenen 10 seramik kursu ile 271, 5 mantolama kursu ile 134, 3 boya kursu ile 71, 2 sinterflex kursu ile 42 ustayı sektöre kazandırdı.

KSV meslek eğitim faaliyetlerinden 1991 yılından günümüze kadar toplam 12 bin 85 kişi yararlandı. Meslek kurslarıyla 3.945 kişi, seramik geliştirme ve uyum kurslarıyla 1.808 kişi, ustalara verilen seminerlerle 5.692 kişi, yapı öğretmenlerine verilen kurslarla 264 kişi, mantoloma ustalarına verilen kurslarla 754 kişi, boya ustalarına verilen kurslarla 486 kişi, Sinterflex uygulama kurslarıyla 116 kişi sektöre kazandırıldı.