Küçük bir hatırlatma!

Çok uzaklara gitmedik; yakın çevremizdeki mimar, mühendis, şehir plancısı kadınlardan hazırladığımız birkaç sorunun rehberliğinde deneyimlerini aktarmalarını istedik. Bu sorular,

* Mühendislik-mimarlık ve şehir plancılığı, kadınlara ne kadar açık meslekler; tercih yapma aşamasında kadınların elindeki doneler süreci ne kadar doğru yönlendiriyor?

* Üniversiteler eğitim programlarını hazırlarken ve sunarken yeterince eşitlikçi mi?

* Okul sonrası meslek pratiğine geçişte cinsiyet ne kadar belirleyici, kadınlar bu anlamda ne gibi sorunlarla kaşılaşıyorlar ve bu sorunlar tercihlerini nasıl şekillendiriyor?

* Cinsiyet eksenli sorunlar, mesleki sorunlarla parelellikler taşıyor mu, ne gibi? Her disiplinin kendine özel sorunları olduğunu söylemek mümkün mü?

* Daha teknik ve / veya entelektüel bir bilgi alanı olan mühendislik- mimarlık ve şehir plancılığı alanlarında kadınların yaşadıkları sorunlar ülke genelinde yaşanan kadın sorunlarından farklı mı? Mühendis- mimar ve şehir plancısı kadınlar, belirlenmiş toplumsal rollere karşı ne kadar direnç gösterebiliyorlar?

* Mühendis- mimar ve şehir plancısı kadınlar, meslek odalarında ne kadar söz sahibiler; odalar 'kadın' meslektaşlarının sorunlarına karşı ne kadar duyarlı? Bu anlamda bir politika üretmek gerekiyor mu?

şeklindeydi. Ve işte onların kendi kaleminden aldığımız yanıtlar.