Küçük Daireleri 'Ferahlatacak' Öneriler



Mobilyada tasarımın öncülerinden MODOKO, küçük bir eve sığmaya çalışanlara ferah ve işlevsel bir mekan yaratmanın ip uçlarını veriyor.

Son zamanların trendleri arasında yer alan ‘stüdyo daire’ler doğru şekilde dekore edildiğinde son derece fonksiyonel hale gelebiliyorlar. Bazı akıllı adımlarla küçük olan daireler olduklarından daha ferah ve geniş gösterilebiliyor. Mobilyada tasarım öncüsü MODOKO, dar alanları ferahlatacak ve kullanıcılarının ‘hayatına yer açacak’ 10 pratik fikir sunuyor.

MODOKO, öncelikle evlerin dekorasyonunda açık renk tercihinin önemine değiniyor. Duvardan mobilyaya, halıdan perdeye kadar açık renkler tercih ederek mekanı olduğundan daha geniş ve ferah görünmesini sağlamak mümkün.



Gereksiz eşyalarınızdan kurtulmanın bir diğer başlık olduğunu vurgulayan MODOKO, gerçekten işe yarayacak, kullanışlı ve göze hoş gelen eşyaları kullanmanın yararına dikkat çekerek, “ne kadar eşya dağınıklığı olursa, mekan o kadar küçük görünecektir” diyor.

Dar mekanlarda mobilyaların ayrı bir önem kazandığını belirten MODOKO, mekandan maksimum faydalanabilmek için az mobilya ile çok fonksiyon sağlamanın önemli olduğunu aktarıyor ve çok fonksiyonlu mobilyalar ile aynı odanın hem yatak odası hem de oturma odası fonksiyonuna sahip olmasının mümkün olabileceğini vurguluyor.

Bir diğer önemli madde ise yatağın yaşam alanını daraltmayacak şekilde olması. “Gereksiz büyüklükte yatak kullanmaktan kaçının” diyen MODOKO, ayrıca kullanılan örtülerin çok renkli ve desenli olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade ediyor.



Mümkünse gereksiz duvarların ortadan kaldırılması gerektiğini ve her köşenin değerlendirilmesi gerektiğini de vurgulayan MODOKO, “mesela mutfak küçükse duvarları yıkılıp salona dahil edilebilir. Tüm nişlerden, boşluklardan faydalanarak onları dolap ya da rafa dönüştürebilirsiniz” diyor.

Depolama alanlarını arttırmak bir diğer önemli madde. Puf ya da kanepe seçiminde depolama alanları olanları tercih edilmesi gerektiğini ve bazalı yatak kullanmanın, yorgan, battaniye gibi sezonluk kullanılan eşyaları ortadan kaldırmak açısından önemli olduğunu aktarıyor.

Banyolarda lavabo altlarındaki boş alanların, dolap haline getirilerek değerlendirilebileceğine dikkat çeken MODOKO, zeminde tek bir malzemeyle daha geniş bir görünüm sağlamanın da önemli olduğunu aktarıyor. Bu anlamda banyo ve mutfak gibi bölümlerde kullanılan seramikleri daha küçük ebatlı parçalarla döşemenin de daha ferah bir görünüme kavuşmasında etkili olduğunu ifade ediyor.



Stüdyo dairelerin en büyük sorunlarından biri yeterli derecede ışık almıyor olmaları. Bu yüzden aydınlatma seçerken alçaktan tasarlanmış olanlar yerine daha yüksekten tasarlanmış olan ahizeleri kullanmanın yararlı olacağını belirten MODOKO, Lokal aydınlatmaların da mekana farklılık kazandırdığını anlatıyor.

Elektronik eşyalardan da maksimum fayda sağlamanın önemli olduğuna vurgu yapan MODOKO, “örneğin mutfaklarda büyük fırın ve ocaklardan ziyade ankastre mini fırın, mikrodalga fırın ve set üstü ikili ocak kullanılmalıdır. Banyolar da minimum ölçüde olacağından çamaşır makinesi mutfak tezgahının altına konulabilir” diyor.