Küçük Dokunuşlarla Kültürel Dönüşüm: Urla İçin Bir Kentsel Akupunktur Önerisi

2. oturumun son konuşmacısı olan Eda Uçak,  küçük değişimlerin, kapsamlı planlamanın rolünü yadsımadığını ancak kapsama küçük parçaların stratejisinden ulaşmayı hedeflediğini aktararak konuşmasına başladı. Kentsel akupunktur fikrinin, akupunktur felsefesi ile analoji kurularak oluşturulduğunu belirten Uçak, konuya dair en bilindik örneğin Curitiba’da uygulandığını ve kavramı yazına kazandıran kişinin Curitiba’nın Eski Belediye Başkanı olduğunu söyledi.

Çalışma alanı olarak Urla’yı seçtiğini dile getiren Uçak, çalışma alanının Kıyı tarafındaki mahalleler ve iç kısımdaki mahalleler ki kendisi bu mahalleleri kıyı enerji yamaları ve iç kısım enerji yamaları olarak tanımlıyor olmak üzere 2 parçadan oluştuğunu aktardı. Daha sonra katmanları oluşturup proje için akupunktur noktaları saptamaya çalıştığını bu anlamda kentsel kavramlar kapsamında 4S fikrinden (simple: basit, sparing: tedbirli, speedy: hızlı, soft layered: sınırları muğlak, geçişli katmanlar) yararlandığını belirten Uçak, temel amacın elimizde olan kent parçasının problemlerini tanımlamak ve küçük müdahaleler ile bir şeyler yapılabileceğini anlatmak olduğunu söyledi.

Çalışma kapsamında sorumluluk şeması oluşturulduğunu belirten ve çalışmanın görünürlük esasına göre çalıştığını söyleyen Uçak, mekan programlanması, etkinliklerin programlanması ve etaplamanın çalışmanın önemli aşamaları olduğunu vurguladı.

Urla için bir kentsel akupunktur önerisi çalışmasının temel amacının bu alandaki insanları bir araya getirmek olduğunu ve bu kapsamda başarılı olduğunu belirten Uçak, yerel halkın katılımı ile birlikte Urla sanat geceleri yapıldığını ve çalışmaların devam ettiğini belirtti.