'Küçük Menderes Ölmesin'




Kiraz, Bayındır, Tire, Ödemiş ve Torbalı ilçelerindeki sanayi kuruluşlarının Küçük Menderes Nehri'ndeki Pamucak sahilini yok ediyor. Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, nehri kaybetmemek için, tüm kurum ve kuruluşları çözüm bulmaya çağırdı.

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, İzmir'in Kiraz, Bayındır, Tire, Ödemiş ve Torbalı ilçelerindeki sanayi kuruluşlarının kirlettiği Küçük Menderes nehrinin, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı Pamucak sahilini tehdit eder hale geldiğini söyledi.
Ödemiş'in Beydağ mevkiinde doğarak Selçuk'ta Pamucak sahillerinden denize dökülen 145 kilometre uzunluğundaki nehre, sanayi tesislerinden arıtılmadan bırakılan ağır metaller ve kimyevi maddelerden oluşan atıkların karıştığını belirten Başkan Ülgür, bunun için acil tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Ülgür, yerel kaynaklarla arıtma tesislerinin tamamlanma imkanı yoksa konunun devletin gündemine alınması gerektiğine işaret etti. Nehrin taşıdığı atıklarla kirlenen denizdeki yaşam ortamının da bozulduğunu ifade eden Ülgür, nehrin sularında yaşayan binlerce levrek, kefal, sazan ve yılan balığı gibi deniz canlılarının da günden güne azaldığını kaydetti. Pamucak sahilinde gelecek sezon için üç golf alanı ve otel inşaatlarının başlayacağına dikkat çeken Başkan Vefa Ülgür, sahilin bu türlü tedbirsizliklerle kirletilmesinin plaj turizmini tamamen yok edeceğini söyledi.

Belediyenin üniversite işbirliğiyle dört yıl önce başlattığı ve iki yıl devam eden incelemelerde, Küçük Menderes'in kirlilik oranları ve sebepleri ortaya konulup faciaya dikkat çekilmişti. Dört yıldan beri kirlilik karşısında sürdürülen mücadeleden hiçbir olumlu sonuç alınamadığını belirten Ülgür, "Küçük Menderes suları gün geçtikçe daha çok kirleniyor. Bu acı tabloyu, bütün çevre dostlarının gelip görmesini istiyorum. Küçük Menderes ovasının verimli tarım arazileri ölüyor. Komşu ilçelerimizin belediye bütçeleri arıtma tesisi yapılmasına imkan vermeyebilir ancak devletimiz, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, İzmir Büyükşehir Belediyemiz bu duruma bir an önce çözüm bulmalıdır. " dedi.