Küçük ve Lüks Konuta Talep Artıyor



Stüdyo ve 1+1 konut tipinde Beylikdüzü Esenyurt bölgesinde arz fazlası yaşanmasına karşın şehrin merkezinde bu dairelere talep artıyor. Makbule Yönel Maya, İstanbul’da konut sektöründe rezidans konseptli yapıların alışveriş merkezi ve ofisle birlikte yer aldığı projelerin hız kazandığı dile getiriyor.  Maya, üst gelir grubuna tercih ettiği residencelarda; güvenlik, konfor ve ulaşım imkanlarının kolaylığı, günlük temizlik servisi, resepsiyon hizmeti,  güvenlik, alışveriş servisi, otopark, spor alanları, yüzme havuzu ve vale parking hizmetlerinin sunulduğu konfor özellikleriyle dikkat çektiğini ifade ediyor.

İnsanlar kent merkezine yönelecek

Önümüzdeki dönemde, konut eğilimlerinin kent merkezinde ve yüksek katlı yapılarda rezidans konsepti sunan yapılarda yoğunlaşacağını belirten Maya, “Kentin dışına doğru gelişen aksta, tercih edilebilirliği yüksek bölgelerden biri olarak, lüks villa tipi yapılarda ve lüks konutların bulunduğu sitelerin yer aldığı konut eğilimlerinin artacağı öngörülüyor” diyor. Maya konutta yeni trendleri şöyle sıralıyor:

•Konutlarda fonksiyonalite artık bir lüks değil, bir ihtiyaç olarak görülüyor.

•Yüksek standartlarda yalıtım, ısı ve neme karşı yalıtım ile birlikte ses yalıtımı aranıyor.

•Fonksiyonel dizaynlar isteniyor.

•Estetik, fonksiyonel ve dayanıklı malzemeler kullanılıyor.

•Geniş kullanımlı sosyal aktivite alanları, ama işletme giderleri minimum da olan projeler tercih ediliyor.

•Yeni projelerde yüksek güvenlik hizmeti, yine işletme giderlerinin minimumda olabilmesi için dijital güvenlik sistemleri kullanılıyor.

•Görsel anlamda estetik ve dinlendirici rekreasyon alanları tercih ediliyor.

•Lüks konut talebi yüksek katlı residence olarak tanımlanan projelere doğru kayıyor.

•Depreme karşı güvenli statik olarak güçlü malzemelerin kullanıldığı projeler tercih ediliyor.

•Konutun güvenlikli bir sitede olması, okulu, alışveriş merkezi, sosyal tesisleri ile artık sadece oturulacak bir ev değil bir yaşam alanında olması isteniyor.

Otel hizmeti yerine 1+0 alıyorlar

Maya, uluslararası şirketler ve yabancı ziyareti fazla olan şirketlerin 1+0 daireleri satın alarak dönemsel misafirlerini ağırladıklarını söylüyor. Bu şekilde otel masrafında bir azalma olurken diğer taraftan bir de gayrimenkul sahibi olunduğuna dikkat çeken Mayan, “Kullanım amaçlı alımların yanı sıra, yatırım yapmak isteyen ama kısıtlı bütçeye sahip olan kişiler de bu tarz konutları tercih ediyor. Diğer taraftan yatırım amaçlı alınan bu tür gayrimenkullerin kiraya verilmesi de daha kolay olabiliyor. Burada gözden kaçırılmaması gereken husus projenin nerede olduğu. Merkezi iş alanı akslarında, daha çok çalışan nüfusun tercih ettiği bölgeler ve havaalanına yakın bölgeler 1+0’lar için cazip noktalar olurken, yerleşik bir konut alanı ve ortalama hane halkı sayısının yüksek olduğu bölgelerde ve projelerde bu tarz bir yatırım doğru yatırım olmayabilir” diye konuşuyor. 

Maltepe-Kartal kulelerinin yüzde 60’ı küçük daire

İstanbul’da Ataşehir, Şişli (Maslak, Bomonti, vb.) ve Kartal bölgesinde bu tip konut projelerinde artış yaşandığına dikkat çeken Maya, lokasyon ve satış stratejisi problemi olmadığı sürece, konut projelerinde en hızlı satılan konut tiplerinin stüdyo ve 1+1 tipindeki konutlar olduğunu dile getiriyor. Maya, proje konseptine göre değişmekle birlikte, kule şeklinde tasarlanan projelerde 1+0 ve 1+1 tipi konutların dağılımının Maltepe-Kartal aksı için ortalama yüzde 60 seviyelerinde olduğunu ifade ediyor. Mayai Ataşehir Bölgesi’nde bu oranın yaklaşık yüzde 50 seviyelerinde,  Maslak bölgesinde ise daha da yüksek olduğunu dile getiriyor.

Mimari trendleri müşteri belirliyor

Maya artık mimari trendleri müteahhitler veya mimarların yanı sıra; müşterinin beklentisinin de belirlediğini söylüyor. Bu beklentilere en iyi şekilde cevap veren projeler rağbet olduğunu belirten Maya, “Yaklaşık 10 yıldır, tüm sektörü etkisi altına alan bu mimari yaklaşımın 2013 yılında da devam edeceği ortaya çıkan projelerden ve planlanan projelerden de anlaşılıyor. Kent merkezinin dışına doğru gidildikçe daha geniş alanlı, sayfiye evi konforunda konutlar 2013 yılında da talep görecek ve kent merkezine doğru gelindiğindeyse, yüksek katlı residence tarzı gündelik yaşamı kolaylaştıran konutlar ön plana çıkıyor” diyor.