'Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali'ne Yurt Dışından Yoğun İlgi



Greenway kurucu ortağı ve Proje Yönetim Direktörü Serdar Erturan, merkez Toroslar ilçesindeki santrali gazetecilere gezdirerek proje hakkında bilgi verdi. Erturan, firmanın kendi öz kaynaklarıyla, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜBİTAK'ın desteğiyle kurulan santralin AR-GE çalışmaları, prototip geliştirme ve nihai tesis kurulumu için 50 milyon dolarlık yatırım yapıldığını ifade etti. Tamamen Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından tasarlanan santralin kendileri için gurur verici olduğunu belirten Erturan, AR-GE çalışmalarına 2005 yılında, kurulumuna ise geçen yıl Mart ayında başlanan güneş enerjisini elektriğe dönüştüren sistemin, bin 500 evin enerji ihtiyacına eşdeğer olan 5 megawatt güç kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.
     
Santralin dünyada ilk kez kablosuz iletişim sistemi kullanılarak yapıldığını vurgulayan Erturan, "Sistemde, güneşi gün içerisinde uygun açılarla takip eden 510 yansıtıcıyla güneş ışınları yaklaşık 50 metre yükseklikteki kule üzerinde bulunan ve özel olarak tasarlanmış alıcıya yansıtılarak yüksek sıcaklık ve basınçlarda kızgın buhar elde ediliyor. Kızgın buhar, konvansiyonel türbinlerde elektrik enerjisine dönüştürülüyor" dedi. Santralin Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını, sanayici tarafından da hayata geçirildiğini vurgulayan Erturan, şöyle devam etti:
     
"120'ye yakın grupla çalışarak burayı hayata geçirdik. Türkiye'nin her ilinden birçok sanayicinin buraya katkısı oldu. Kurulum tamam, artık dünyaya açılmak istiyoruz. Bununla ilgili görüşmelerimiz başladı. Yurt dışından proje için talepler gelmeye başladı. Dünya pazarında tekliflerimizle ilgilenen birçok şirket var. En kısa sürede bu konuyu sonuçlandıracağız".