Kulede Tartışma



Başta Keçiörenliler olmak üzere Ankaralıların ne zaman biteceğini merak ettiği, kentin dört bir yanından görünen Keçiören’deki Cumhuriyet Kulesi, 144 katlı bir hayalete dönüştü. Kulenin kaderi mahkemede. Ya yıkılacak ya yapımına devam edilecek. Kuleyle ilgili Gökçek çok sert bir açıklamada bulunurken, Keçiören Belediye Başkanı Ak, “Bitirmek istiyoruz” dedi.

Son seçimlerde olaylı bir şekilde başkanlık yarışından çekilen eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un başladığı ancak mahkeme kararıyla yapımı durdurulan Cumhuriyet Kulesi “hayalet kule”ye döndü. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek “Orası bitirilemez” derken yeni başkan Mustafa Ak, mahkeme kararını bekleyeceklerini, kararın olumsuz çıkması durumunda da hukuk mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

Altınok’un Türkiye’nin en büyük kulesini yapmak için 2003’te inşaatına başladığı, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinin öncesinde mahkemenin inşaatını durdurduğu Cumhuriyet Kulesi, Türkiye’nin en kalabalık ilçesinde 1.5 yıldır kaderine terkedilmiş olarak bekliyor. 144 metre yüksekliğe kadar inşaatın tırmandığı kulenin geleceği de tartışmaya neden oldu. Gökçek kuleyle ilgili şu görüşleri savundu:

Giden arkadaşı kuleyle ansınlar

“Cumhuriyet Kulesi her tarafıyla yasal olmayan, son derece lüzumsuz bir yatırım olarak ortaya çıkan bir yapı. İlçe belediyesinin yapacağı iş değil. Hem borçla para alıp belediyeyi batıracaksın hem de ne planını geçirmediğin, mania hattı müsaadesini almadığın kuleyi kafana göre plansız yapacaksın. Sonuç olarak kuleyle ilgili yapacak bir şey yok. Orası bitirilemez. Oraya verilecek her para yazık. Orası ibret abidesi olarak durmalı. Onunla ansınlar giden arkadaşı.”

Başbakanımız yakından takip ediyor

Yeni Keçiören Belediye Başkanı Ak ise kulenin mutlaka bitirilmesi gerektiğini belirterek yurları söyledi:

“Yıkmak en kötü seçenek. Durdurulma sebebi bir mahkeme kararı ve durdurulması seçimden öncedir. Önceki yönetim döneminde durdurulmuştur. Biz de o mahkemenin sonucunu beklemek durumundayız. Olumsuzsa hukuk mücadelemizi yapacağız. Olumluysa inşaata devam edeceğiz. Bu arzumuzu Sayın Başbakanımıza da söyledik. Kendileri de konuyla yakından ilgileniyor. Arzu ederdik ki hiç durmasaydı ya da planlanırken hesap edilerek yapılsaydı. Keçiörenli her gün görüyor ve merak ediyor. Bu haliyle yükseklik olarak fazlalığı var ama devam etmesi gereken inşaatı da vardır. Şu anda 144 metre yükseklikte kule. 25 metresi fazla. Fazla olan 25 metre seyir terası ve restoran kısmı. Buraların yıkılmamasını istiyoruz, en azından mevcudu korumak isteriz. Kuleyi göreve geldiğimizde kucağımızda bulduk. Hiç bir müdahalemiz yok. Tavrımız bitmesinden yana da olsa artık kamu zararı olmaya başladı. Mahkeme kararının ardından belki yeniden ihalesi olacak. Mahkemenin verdiği karara saygılıyız.”