Kültür Bakanlığı “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” Metin Sözen’e Verildi



TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın her yıl verdiği “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nün 2007 yılında "sanat tarihi" alanında verilmesi kararlaştırılmıştı. Seçici Kurul’un yaptığı değerlendirmeler sonucunda; 2007 yılı “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne bu yıl Metin Sözen değer görüldü.

Ödülü verme gerekçeleri şöyle açıklandı:

“Sanat tarihi alanda sürekliliği olan başarılı bilimsel çalışmalar, pek çok uluslar arası kongre ve konferanslara sunduğu bildiriler katıldığı bilimsel toplantılarla kültür ve sanatımızın dünyaya tanıtılmasına yaptığı önemli katkılar, özellikle Türk mimarlık sanatı üzerine derinliği ve genişliği olan araştırma ürünü kitap, makale ve yayınları ile yurtiçi ve yurtdışı bilim çevrelerince haklı bir üne sahip saygın bir bilim adamı kişiliğinin yanısıra, tarihi eserlerimizin, kültürel mirasımızın ve kentlerimizin tarihî dokularının ortaya çıkarılması, tanıtılması, korunması, kurtarılması, yaşatılması, değerlendirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması, ülkemizin yirmi birinci yüzyıla ve Avrupa Birliği ailesine doğal-tarihi-kültürel zenginliklerini korumuş, kültürel değerlerini yitirmemiş kimlikli kentlere sahip güçlü ve saygın bir üye olarak girmesinin sağlanması, kültürümüzün ve sanatımızın derinliğine ve genişliğine araştırmalarla desteklenerek geliştirilmesi, kültür ve sanat alanında deneyimli kadrolar yetiştirilmesi yönündeki üstün hizmet ve başarıları, bireysel düzeyde sürdürülen çabaların yetersizliğinin farkına vararak, bu yönde önemli ve kalıcı başarıların ancak çağdaş anlayış, uygun kurumsal yapılar, sivil toplum örgütleri, sivil inisiyatifler ve toplumun geneline yayılacak gönüllü çalışmalarla sağlanabileceğinin bilincine varan ve bu bilincin gereğini yerine getiren önder kişiliği, örnek alınması gereken büyük bir soysal sorumluluk bilinciyle kurulmasına öncülük ettiği organizasyonlardaki, örneğin ÇEKÜL /Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı gibi vakıflardaki, TBMM Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanlığındaki, Tarihi Kentler Birliği gibi kamu ve sivil inisiyatifleri bir araya getiren kuruluşlardaki, ayrıca pek çoğunda bizzat görev üstlendiği kültürel mirasımızı koruma-kullanma-yaşatma amaçlı, başarılı proje ve uygulamalardaki üstün gayret ve çalışmaları, kültürel değerlerimizin en iyi şekilde korunup yaşatılması, öğretilip sevdirilmesi, bu önemli işlere kurumsallık ve süreklilik kazandırılması yönündeki çalışmalarıyla kültür ve sanatımıza çok önemli ve üstün hizmetlerde bulunması gibi özellikleri göz önünde bulundurularak ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN’e verilmesine karar verilmiştir.

Değerlendirme Kurulumuz, bu seçimiyle yalnız kültür ve sanat alanındaki bireysel başarı ve hizmetleri değil, Prof. Dr. Metin SÖZEN'in şahsında kültür ve sanatımıza el birliği ve gönül birliği içinde en üstün hizmetleri gerçekleştirme idealleri doğrultusunda aynı bilinç ve anlayışı paylaşan, kendisiyle fikir ve eylem birliği içinde olan tüm çalışma arkadaşlarını, kişi ve kuruluşları da teşvik etmiş ve ödüllendirmiş olmayı da amaçlamıştır.”

2002 yılında 8. Ulusal Mimarlık Ödülleri “Mimarlığa Katkı Dalı’nda ödüllendirilen Metin Sözen hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.