Kültür Başkenti İstanbul'da Hava Kirli, Atıklar Tehlikeli



5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi bir rapor yayımladı. Hava kirliliği, kentsel dönüşüm, atık sorunu ve su kirliliği konusunda ürküten gelişmelerin yaşandığı vurgulanan raporda, çevrenin rant alanı olarak görüldüğü ifade edildi ve "5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlama değil mücadele günü" denildi.
 
Kaçak yapıya denetim yok

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'daki son durumu kentsel dönüşüm, hava kirliliği, su ve atıksu, katı atıklar ve gürültü kirliği başlıkları altında inceleyen raporun kentsel dönüşüme ayrılan birinci bölümünde, "Kentlerimizde bulunan yapıların çoğunluğu kaçak ve denetimsiz olarak yapılmıştır" denildi. Raporda kentsel dönüşümün sosyal ve ekonomik sorunlara çözüm getirmediği vurgulandı. 3. Köprü'nün de konu edildiği raporda, AKP hükümetinin Garipçe-Poyrazköy mevkileri arasında inşa edilecek 3. Boğaz Köprüsü'nün yapımı halinde Belgrad Ormanı büyüklüğünde ormanlık alan ve bir o kadar da tarım veya yabanıl alanın yok olma tehlikesi altında olduğu belirtildi.

İstanbul'da hava kirliliğinin yaklaşık yüzde 40'ının araç egzozlarından kaynaklandığı belirtilen raporda ayrıca 20 bin civarındaki sanayi kuruluşunun ancak yüzde 10'unun ÇED Raporu'na sahip olduğu vurgulandı. İstanbul'da yıllık yaklaşık 5,4 milyon ton evsel atık çıktığı hesaplanan raporda, tıbbi ve tehlikeli atık konusumda sağlıklı verilerin bulunmadığı ifade edildi.