Kültür Hayatı Yerel Yönetimlere Bırakılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, taşradaki müzeler, kütüphaneler, kültür merkezleri, enformasyon büroları, devlet güzel sanatlar galerileri, kültür ve turizm il müdürlüklerini yerel idarelere devrediyor.

Devlet güzel sanatlar galerileri, etnografya müzeleri, kütüphaneler, kültür merkezleri, enformasyon büroları belediye sınırları içindeyse belediyelere, bu sınırlar dışında ise il özel idarelere devredilecek.

Uzun süredir bakanlığın gündeminde olan çalışma ile ilgili kanun tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Kanunun geçmesi halinde bakanlık, müze ve kütüphanelerin yanı sıra kültür merkezleri, enformasyon büroları, devlet güzel sanatlar galerileri, kültür ve turizm il müdürlüklerini de yerel yönetimlere devredecek. Ayrıca tasarının kanunlaşması halinde bakanlığın yeniden taşra teşkilatı kurma yetkisi tamamen kaldırılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinden mahalli idarelere aktarılacak bu birimlere ait bina ve taşınmazlar ise belediye sınırları içindeyse belediyelere, bu sınırlar dışındaysa özel idarelere devredilecek. Bakanlık, devirle birlikte yetki ve sorumlulukların tamamını yerel yönetimlere bırakmıyor. Bu kapsamda, yerel yönetimler kültürel hayata ilişkin faaliyet alanlarını genişletirken, bakanlık da yerel idarelerin işlemlerini denetleyecek. Ayni ve nakdi olarak destekleyecek.

Bakanlık, çalışmayı Anayasa’nın 127. maddesinin ‘mahalli müşterek nitelikli hizmetlerin mahalli idareler tarafından yürütülmesini, merkezî idarenin de bu hizmetlerde bütünlük ve koordinasyonu sağlamasını’ öngören maddeye dayanarak hazırladı.