''Kültür Mirasımızın Bugüne Kadar Göz Ardı Edilmiş Her Boyutunu Gündemimize Alacağız''



Foto: Esber Ayaydın (AA)

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği (TKB) dönem başkanı Asım Güzelbey, ''Kültür mirasımızın bugüne kadar göz ardı edilmiş her boyutunu gündemimize alacağız'' dedi.

Güzelbey, birliğin Şanlıurfa'daki toplantısında, bu yıl üye olan belediyeler adına, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır'a plaket verdi.

Tarihi Kentler Birliği'nin 10 yılda önemli bir korumacılık anlayışına öncülük ederek, Türkiye'de kültür mirasına yeni bir yorum getirildiğini ifade belirten Güzelbey, birlik çatısı altında toplanan üyelerin; politik kimliklerinden sıyrılarak, dayanışma, yardımlaşma, paylaşma ve işbirliği anlayışını egemen kıldığını söyledi.

Güzelbey, şöyle konuştu:

''TKB'nin bu sürede ulaştığı başarının somut sonuçları, tüm açıklığıyla gözler önündedir. Bugün hangi TKB üyesi tarihi kentimize gitsek, kent hayatına dahil edilmiş, kentlinin güncel hizmetine sunulmuş kaleler, geleneksel çarşılar, mahalleler ve kültür merkezleriyle karşılaşıyoruz. TKB gerçekten de kentlerimizin peyzajını değiştiren, kent kimliğini algılanır kılan bir hareketin başını çekmiştir. Hedeflerinden ödün vermeden kendini ve çevresini eğitmiş, kentlere nasıl bakılması gerektiğini gösteren uygulamalarla tarihi çevreyi güncel yaşama taşımıştır. Farklı kurumlarla beraber hareket etme ilkelerini hayata geçirerek sinerji oluşturmuş, çok katılımlı bir koruma modelini hayata geçirmiştir.''

TKB'nin her yıl koruma alanını sürekli genişlettiğine dikkati çeken Güzelbey, bundan sonra da bu çok boyutlu koruma anlayışını sürdüreceklerini anlattı.

Somut olmayan kültürel mirasın korunmasına birliğin büyük önem verdiğine değinen Güzelbey, ''Kültür mirasımızın bugüne kadar göz ardı edilmiş her boyutunu gündemimize alacağız. Tüm kültür varlıklarını, arkeolojik varlıklarımızı, cumhuriyet mirasımızı, işlevini yitirmiş endüstri yapılarımızı, bu varlıkların anlamını ve yaşanmışlığını ifade eden somut olmayan kültür mirasımızı bir bütün olarak koruma çabalarımıza dahil etmek istiyoruz'' diye konuştu.

Asım Güzelbey, birliğin önümüzdeki dönem hedeflerine yer verdiği konuşmasının sonunda, kurumlar arası işbirliğine büyük önem vereceklerini belirterek, 2011 başlarında Samsun Buluşması'nda aldıkları karar gereğince, ''Her kentte bir kent müzesi'' sloganıyla başlatılan hareketi sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi.

Ahmet Eşref Fakıbaba da kentin tarihi ve turistik değerleri hakkında katılımcılara slayt sunumu eşliğinde bilgi vererek, dünyanın en eski kentinin belediye başkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Şanlıurfa'nın İstanbul, Konya ve Bursa'dan sonra TKB'ye 4. üye olan kent olduğunu dile getiren Fakıbaba, kentin tarihi mekanları ve yapılan belediye hizmetleri hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Asım Güzelbey, TKB'ye katkılarından dolayı ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e fotoğrafının halıya dokunduğu bir tablo hediye etti.

Toplantının ardından konferans salonun girişinde, ''Şanlıurfa'da Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Çalışmaları'' adlı fotoğraf sergisi açıldı.

Katılımcılar daha sonra etkinliğin yapıldığı alandan üstü açık turizm otobüsüyle Sanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe'nin rehberliğinde, şehir turu attı.

Etkinliğe Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ve Kilis Valisi Yusuf Odabaş, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ile çok sayıda ilçe belediye başkanı katıldı.

TKB Şanlıurfa buluşması kapsamında kente gelen misafirler, tarihi yerleri gezerek, Belediye tarafından oluşturulan ''Mutfak Müzesi''nin açılışına da katıldı.