Kültür Varlıkları 37 Milyon YTL ile Hayat Bulacak

İstanbul 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olmaya hazırlanırken, taşınmaz kültür varlıkları da bir bir ayağa kaldırılıyor. İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi, belediyelerin aldığı emlak vergilerinden kesilen yüzde 10'luk paydan oluşan 'Kültür Varlıklarını Koruma Fonu'nda biriken 45 milyon YTL'nin 37 milyon YTL'sini kültür varlıklarının hayat bulması için geliştirilen projelere aktardı.

Süreyya Sineması'na 8 milyon
Aktarılan kaynakla bin 200 tarihi eserin kurtarılması için adımlar atılacak. Kurtarılacak kültür varlıkları arasında Mimar Sinan'a ait Silivri'de bulunan köprü, Galata Kulesi ve çevresi, Süreyya Sineması, Süleymaniye yenileme alanı, Rumeli Feneri ve surları, Bayrampaşa'da bulunan Çevik Kuvvet binaları ile çevresi, Tophane ve çevresi yenileme alanı, Şile Deniz Feneri, Harp Akademileri bünyesinde bulunan tarihi savaş araç gereçlerinin sergileneceği bir bina ve Adile Sultan Kasrı'nın restorasyonu projeleri de bulunuyor.

Ayrıca 2006 yılında başlayıp ve devam eden 22 proje için Beşiktaş, Eminönü, Fatih, Kadıköy ve Sarıyer belediyelerinin geliştirdiği projelere 12 milyon 848 bin 808 YTL'lik ödenek ayrılması kararlaştırıldı. Bu ödenek içerisinde en fazla kaynak, 8 milyon 736 bin YTL ile Kadıköy Belediyesi'nin projesini sürdürdüğü Süreyya Sineması'yla ilgili projeye ayrıldı.