‘Kültürel Mirası Katılımcı Koruma Modeli Projesi’



Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesince hazırlanan ‘Kültürel Mirası Katılımcı Koruma Modeli Projesi’yle Üsküdar'da halkın ilçenin kültür mirasına ilişkin bilinçlendirilmesi sağlanacak ve halkla birlikte koruma modeli oluşturulacak.

Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi'nde proje hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Arkeoloji Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Necmi Karul, şubenin projeyi, Sivil Toplum Diyaloğu-İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hibe Programı kapsamında yürüttüğünü ifade etti.

Karul, projeyle, Üsküdar'da yaşayan halkı kültür mirasıyla ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin düzenlenmesi, bölgede bulunan kültür varlıklarının gönüllüler yoluyla izlenmesi, bilgi ve ihbarların ilgili mercilere iletilmesi yoluyla katılımcı bir koruma modelinin oluşturulmasının hedeflendiğini anlattı.

İstanbul'daki kültür varlıklarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bakımından örnek olan projeye gönüllü olmak isteyenlerin, “www.arkeologlardernegist.org” internet sitesinden gönüllü formlarını doldurmalarının yeterli olduğunu da ifade eden Karul, projenin başarılı olmasında Üsküdarlıların önemli rolü bulunduğunu söyledi.

Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz da, Üsküdar'da Marmaray kazıları sırasında 11. yüzyıla ait bir kalıntının Üsküdar Meydanı'nda bulunduğunu ifade etti. Üsküdar'ın tarihte bir liman kenti olduğunu da dile getiren Yılmaz, Üsküdar'daki yerleşimlerin ise İstanbul'un fethi ile başladığını belirtti.

Yılmaz, ilçedeki Osmanlı eserleri hakkında da bilgi verdi.

Bu arada Mayıs ayından bu yana devam eden ve bir yıl sürecek projede halen 34 gönüllü aktif rol alıyor. Proje kapsamında ilçedeki bazı ilköğretim okullarında öğrencilere yönelik kültürel miras eğitimi de verilecek.