'Kültürpark'a Kötülük Yapmaktalar'



Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat Ayı ilk oturumunda AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, belediyenin bazı çalışmalarını eleştirdi. İnciraltı Kent Ormanı'nda sahil ile ağaçlandırılan bölge arasında yapılan çiti eleştiren Doğan, ortaya çıkan manzaranın kabul edilebilir olmadığını söyledi. Doğan "Tepki toplayan bu işlemlerin gerekçesi nedir? Doğal sit alanında izinsiz neden beton dökülmektedir. Cezai müeyyidesi olursa bunun sorumlusu kim olacaktır?" dedi. Susuzdede Parkı'nda yapılan düzenlemelerde de ağaçların söküldüğünü, yeşil alana beton döküldüğünü belirten Doğan, "Umarız Kültürpark da burası gibi betonparka dönmez" dedi.

Bayraklı'da Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'ndaki son düzenlemede denize yapılan dolgunun kaçak yapıldığını, Pasaport'ta yıkım kararı bulunan seyir teraslarının da kural tanımazlığa örnek olduğunu söyleyen Doğan, "Bir devlet kurumu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi acaba devlet tarafından konulan kuralları ve yasaları tanımamakta mıdır? Yoksa biz işimizi yapalım geçelim mantığı mı var? Belediyenin tüm işleri hüsranla mı sonuçlanacaktır. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki alt geçidi de buna örnektir" dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, Doğan'ın eleştirilerine tek tek yanıt verdi. İnciraltı'nda Kent Ormanı sahilindeki tel örgünün mangal yapan piknikçileri engellemek için yapıldığını belirten Kocaoğlu "Sit konusunda siti kim kaldırdıysa, kim Sit derecelerini 1'den 3'e, 2'den 3 düşürdüyse ona soracaksın. Yakında anladığımız kadarıyla sit hak getire olacak. Biz tamamen alana 2005 yılında dikilen ağaçları deniz kıyısında yapılan mangaldan korumak için hareket ettik. Toplam 150-200 metre duvarı buraya getirmenin ne kadar doğru olduğunu toplumun takdirine bırakıyorum" dedi. Susuzdede Parkı'nda çalışmaların Koruma Kurulu izniyle yapıldığını, parkın rehabilite edildiğini söyledi. Çalışmaların kurul denetiminde sürdüğünü dile getiren Kocaoğlu "Onaylı projelere göre gerçekleştiriliyor. Laf söylenir, yazılıp, çizilir. Bu tür laflara yanıt versek morali bozuk olan milletin moralini daha da bozacağımız için aslı astarı olmayan konulara yanıt vermiyoruz" dedi.

Kültürpark açıklaması

Başkan Kocaoğlu, Kültürpark projesinin Kültürpark'ın yeşilini arttırmak, betonu azaltmak üzere hazırlandığını söyledi. Ne kadar binanın azaltıldığı, yeşilin ne kadar arttığı, sert zeminin ne kadar azaltıldığını açıkladıklarını belirten Kocaoğlu, "Ben isterdim ki AK Parti Grubu da Kültürpark'da İzmir'in geleceği için destek versin. Doğrusu budur. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu kentin en önemli markalarından bir tanesidir. Kültürpark iki şey ifade eder. Bir tanesi kültürdür. Bir tanesi İEF'dir. Kültür ve fuar, geri kalan da park, yeşil alandır. Kültür mekanına ihtiyaç var. Açık Hava Tiyatrosu, İzmir Sanat, kötü durumda olan İsmet İnönü Kültür Merkezi, Fuar holleri, Atlas Pavyonu ve Celal Atik Spor Salonu var. Açık Hava ve İzmir Sanat'ı bıraktık. Holleri, İsmet İnönü Kültür Merkezi'ni ve Atlas Pavyonu'nu yıkalım. Toplam 35 bin metrekare yer yıkıyoruz. Sonra 11 bin metrekare hollerin üzerine 30 bin metrekare kültür, tiyatro, şov, sanat etkinliklerinin yapılacağı yer yapmak istiyoruz. İzmir'de 2 bin kişi kapasiteyi geçen salon yok. Biz 2300 kişilik salon ve sergi yapılabilecek, İEF'ye de sergi holü olarak görev verecek bina yapacağız. Yıktıklarımız belli, yapacağımız belli. Bunun yanında Kültürpark'ı her bakımdan, işletmeler dahil yeniden dizayn edeceğiz. Sabit, dar gelirli vatandaşların yararlanabileceği mekanlar oluşturacağız" dedi.

Projenin Koruma Kurulu'nda beklediğini ancak kurulda beklemesinin de bir anlamı olmadığını belirten Kocaoğlu, ağırlıklı olarak doğal sit bulunduğu için asıl değerlendirmenin Doğal Sit Kurulu'nda yapılacağını söyledi. Kocaoğlu "Kim gelirse gelsin hangi seçimden sonra gelirse gelsin bizim projemiz doğrudur, niteliklidir, samimimdir. Kültürpark ve İzmir'in önünü açacaktır. Kim gelirse gelsin uygulayacaktır. Bugün engelleyenler, aleyhinde konuşanlar kim olursa olsun bu kente, Kültürpark'a kötülük yapmaktadırlar. Bunun böyle bilinmesi doğrudur" dedi.

"izin vermeyen yetkilileri eleştirin"

Bayraklı'daki Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'na plan yapılmadan müdahale edildiğini ve yol açıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, "Bu doğru. Yol açılması mevzuat beklenmeden yapılabilir. Bu yasalara uygundur. Burada acı olan şey bu proje yıllar önce Bakanlık'a verilmesine rağmen onaylanmamasıdır. İzmir'i düşünen, hangi siyasi düşünceden olursa olsun İzmir'de nefes alan insanın İzmir Büyükşehir Belediyesi Kavşağı yaptığı için değil 'Buraya niye izin vermediniz kardeşim' diye izin vermeyen yetkilileri eleştirilmesi gerekir. Kordon'a da izin verilmesi gerekir. Kordon'da ne yapacağız? Yeşili yapan, ağacı diken biziz. Her yerde yetkiyi devreden Bakanlık İzmir'de devretmiyor. Niye İzmir'e devretmiyor. Amacın ne kardeşim" dedi.

"Piriştina zamanında yapılan terasları ben yıkmayacağım"

Pasaport sahilinde yer alan seyir teraslarının 2004 yılında vefat eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Ahmet Piriştina döneminde yapıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, teraslarla ilgili yargının yıkım kararı verdiğini ancak kendilerinin "Biz yıkmayacağız" dediklerini söyledi. Kocaoğlu, "Şimdi can güvenliği için seyir teraslarında tadilat yapılıyor. Yıkmayacağız. Kim yıkıyorsa yıkar, parasını gelir Aziz Kocaoğlu'ndan alır. Geçmişte 'Yık' dedikleri zaman da aynısını söyledim. Bugün de aynısını söylüyorum. O seyir teraslarını ben yıkmayacağım" dedi.

Altgeçitteki su açıklaması

Kocaoğlu, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Mithatpaşa Mevkii'nde alt geçit inşaatında, taşıyıcı gücü olmayan sadece suyu kesmek için çakılan kazıkların arasından su çıktığını söyledi. İZBAN hattında Karşıyaka tünelinde de benzer durum yaşanıldığını kazıkları çakmalarına karşın suyu kesemediklerini daha sonra kazıkların arkasına çapraz çakılan kazıklarla suyun durdurulduğunu açıklayan Başkan Kocaoğlu "Burada da kazıklar arasından su bir yerden çıktı. Arkasına dört beş kazık çakılarak su akışı kesilecek. Çalışmalar sürüyor. Tamamlanınca üzeri Demokrasi Meydanı olacak. Heykelin de prototipi belirlendi. Hazırlıyoruz" dedi.