Kültürün Kaleleri



İstanbul'da kültür mirası için kurul oluşturuluyor. Başkentin kültürel kimliği ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Ankara Kalesi projeleri sayesinde tazelenecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, İstanbul'un kültürel mirasını korumak amacıyla proje üretecek bir danışma kurulu oluşturduklarını açıkladı. Mumcu, Ankara'daki kültür mirasının korunması için de harekete geçildiğini müjdeledi. Bakan, kendi gözünde 'dünyanın en
iyi müzesi' olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni de içine alacak şekilde Ankara Kalesi ve çevresinin yeni bir çehreye kavuşturulacağını söyledi.

Protokol imzalandı
Erkan Mumcu, İstanbul'daki kültürel mirası korumak amacıyla Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak protokol imzaladığını açıkladı. Bu protokolle üniversite, sivil toplum kuruluşları ve ilçe belediyelerini de içine alan bir tür danışma kurulu niteliğinde, daimi olmayan bir eşgüdüm birimi oluşturulacağını ifade eden Mumcu, şehir plancıları, mimarlar, mimarlık tarihçileri, arkeologlar, sanat tarihçileri, restoratör ve hukukçuların da katılımıyla koruma proje ve stratejileri geliştirileceğini anlattı.
Mumcu, daha sonra bunların mikro ölçekte projelere dönüştürülüp, protokole taraf kuruluşların ya da bunların dışındaki kişi, kurum, kuruluşların veya şirketlerin uygulamasına sunulacağını söyledi.

Angora havası...
Mumcu, Ankara Kalesi ve çevresine yeni bir çehre kazandıracak projeleri hakkında da bilgi verdi. Geçen hafta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve uzmanların da yer aldığı geniş katılımlı bir toplantı yapan Bakan Mumcu, Ankara Kalesi projesini, 'insansızlaştırılan' kültürel mirası insanların normal yaşamını sürdürdüğü yerler haline getirme anlayışının bir parçası olarak yürüttüklerini anlattı.
Projenin, Ankara'nın yine Angora olabilmesini sağlamayı amaçladığını belirten Mumcu, "Amaç aynı zamanda, Ankaralıların nasıl bir tarihi kentte yaşadığı bilincine mümkün olan en yüksek düzeyde ulaşabilmesini sağlamak" diye konuştu.
Ankara Kalesi surlarının hemen yanında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin kendisine göre dünyanın en iyi müzesi olduğunu, ancak burada dünyanın en iyi müzeciliğinin yapılmadığını söyleyen Erkan Mumcu, şöyle devam etti:

"Bu müzedeki koleksiyon ve birikim, dünyada hiçbir müzede yok. Bu müze tek başına Ankara'ya kimlik kazandırabilir. Biz bunu bir tür jeneratör olarak düşünüyoruz; çevresini de kendi kültürel duyarlılığına çekecek bir proje olarak görüyoruz."

Edinilen bilgiye göre, Ankara Kalesi ve çevresi için öncelikle Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanacak. Kalenin Ulus tarafındaki odeondan başlayıp Ulucanlar'a kadar olan bölgede, özel girişimcilerin ihtiyaçları da dikkate alınarak projeler hazırlanacak. Bu kapsamda, Anadolu Medeniyetleri Müzesi çevresinde kamulaştırma ve kamuya ait bazı yerlerin müzeye devri yoluna gidilecek. Finansmanın bir kısmı, Kültür Bakanlığı'na bağlı Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından karşılanacak.