Kuluncak'taki Agora Sit Alanı İlan Edildi



Malatya'nın Kuluncak ilçesinde bulunan Roma döneminde önemli bir ticaret merkezi olduğu belirtilen agora, sit alanı ilan edildi.

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Musa Törnük, Kuluncak ilçesinin Kaynarca köyü Tosunbükü mevkisindeki Malatya Arkeoloji Müzesinin yaptığı kazılarda ortaya çıkan ve önemli bir ticaret merkezinin tabanı olduğu belirtilen mozaiklerin, bir agoranın tabanı olduğunu hatırlattı.

Çeşitli geometrik figürlerden oluşan mozaiğin Gaziantep'teki Zeugma mozaiklerine alternatif olabileceğine dikkati çeken Törnük, agoranın birinci derecede arkeolojik sit alanı olarak tescil edildiğini söyledi.

Mozaiklerin Mehmet Boyraz isimli bir vatandaşın kayısı bahçesinde olduğunu anlatan Törnük, şöyle konuştu:

"Malatya İl Kültür Turizm Müdürlüğü mozaiklerin yerinde korunmasını talep etmişti. Bu istek uygun görüldü. Mozaiklerin taşınmadan yerinde korunmasına Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından karar verildi. Malatya Arkeoloji Müzesi, yaptığı kazılarda mozaiklerin geniş bir alana yayıldığını tespit etmişti."

"Mozaiğin tabanının bir kısmı tahrip edilmiş"

Agoranın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna bağlı olarak, Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik gereğince 1. derece sit alanı olarak tescil edildiğini vurgulayan Törnük, "Mozaikli alanın hemen çevresi kayısı ağaçlarıyla çevrildiğinden tarım amaçlı kullanılması nedeniyle tahribatın artacağı endişemiz vardı.

Onun için alanın çitle çevrilmesini istiyoruz. Mozaiklerde 60 santimetre kalınlığında 3.5 metre uzunluğunda kuzey güney yönünde ve devam ettiği izlenen duvar izi var. Doğu batı yönünde de 2 metre bir duvar izi bulunuyor. Kalıntının altında su borusu görünüyor" dedi.

Mozaiğin tabanının bir kısmının tahrip olduğuna işaret eden Törnük, "Geometrik, bitkisel ve stilize hayvan motifleri bulunan yer açıkta bulunuyor. Mozaiğin 1,5 dönümlük bir alana yayılmış olduğu tahmin ediliyor. Bu alan yerinde korunacak ve birinci derece sit alanı olarak kurulumuz tarafından kabul edildi" dedi.

Malatya'nın Kuluncak ilçesinde ortaya çıkarılan bir mozaiğin, ilçenin, Romalıların çok tanrılı dinlere inandıkları MS 2. yüzyılda önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösterdiği tespit edilmişti.

Bu merkezlerin, Roma döneminde forum ya da agora olarak adlandırılan, ticari amaçla kullanılan kompleks yapılar olduğu belirtilmişti.