Kumarlar Köyü Kadınları Gölete Karşı Yürüdü



Eyleme, Çanakkale Merkez, Çan ve Bayramiç ilçelerinden de çevre dernek ve STK’ları destek verdi. Öncelikle Kirazlı altın madeni şantiyesi önünde bir araya gelen çevreciler, buradan hareketle Kumarlar Köyü’ne geçerek Kumarlar Köylüleri ile bir araya geldiler. Düzenlenen yürüyüşe, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, CHP Milletvekili adayı Metin Ümit Ural, CHP eski Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın’da katıldı.

BirGün’de yer alan Çanakkale Olay kaynaklı habere göre; köy meydanından gölet alanına yürüyen köylülerin şantiye sahasına girmesine önce izin vermeyen görevliler, sahaya girmekte direten köylü ve çevrecilere kapıları açmak zorunda kaldılar. Köylü kadınlar gölet barajı sahası içerisinde yaptıkları açıklamada, barajın inşa edilmeye başlaması ile su sıkıntısının giderek arttığı, içme suyunun dahi 30 km. uzaktan geldiğini belirterek; içme, sulama ve hayvancılık için kullanabilecekleri su yokken, sularını doğayı yok edecek bir şirkete vermeyeceklerini dile getirdiler.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yapılan gölet ve barajla ilgili bilgilendirmede bulunan Ümran Aydın, 450 milyon metreküp suyun şirket tarafından kullanılacağını, köye ise yalnızca kalan 48 milyon metreküpün bırakılacağını belirterek, “Burada bizim güzel ırmaklarımızın akmasına dahi müsaade etmiyorlar. Köyümüzün sularını toplayan başka bir firma bu suyu kendisine işletme suyu için alacak. Bu alan bizim köyümüzün 600 yıllık yaylası. Bu su Kumarlar Köyü’nün suyu. Burasının ÇED raporu dahi yok. Çevresini nasıl etkileyeceğine dair en ufak bir çalışma dahi olmadı. Buraya şirket Altın Zeybek 2 Barajı diyor. Buraya Kumarlar Köyü Barajı denemesine dahi tahammülleri yok. Bu gölette suyu toplayacaklar, bu yüklenici şirketin internet sitesinde var.’ Suyun 450 milyon metreküpünü kendisine alacak, 48 Milyon Metreküpünü ise köye bırakacak’. Yani 10’da dokuzundan fazlasını götürecek. Bütün suyumuzu alacaklar. Kumarlar Köyümüz başka köylerden parası ile su alıyor. 1 gram altın için 3 ton suyumuzu hiçbir altıncı şirkete peşkeş çektirmeyeceğiz.” dedi.