2007 Seçimleri Çimento Sektörünü Büyütecek



Türkiye’nin en büyük çimento fabrikalarından biri olan Oyak Çimento’ya bağlı Adana Çimento, 2005 yılını rekorlarla kapattı. 2004 yılında 2 milyon 139 bin ton olan çimento üretimini yüzde 13 artışla 2 milyon 405 bin tona çıkaran şirket, sektörün üzerinde büyümeye imza attı. Şirketin kârı ise yüzde 117’lik artışla 39 milyon 89 bin YTL’den 84 milyon 971 YTL’ye yükseldi. Adana Çimento’nun sektörün üzerinde büyüdüğünü söyleyen şirketin genel müdürü İsmail Erkovan, “Geçen yıl hem yurtiçi hem de yurtdışı satışlarımızı artırdık” dedi. 2005 yılında Türkiye’nin çimento tüketiminin 42 milyon ton olduğuna dikkat çeken Erkovan, Adana Çimento’nun pazardaki payının yüzde 4.5’e yükseldiğini ifade etti.

Komşular kazandırıyor
İnşaat sektöründe başlayan hareketliliğin sektörün büyümesi üzerinde etkili olduğunu, bu ivmenin 2006’da süreceğini söyleyen Erkovan, Irak ve Suriye’deki olumlu gelişmelerin de çimento sektörünün büyümesinde etkili olduğunu söyledi. Adana Çimento geçen yıl Irak pazarına 2 milyon 700 bin ton ihracat yaptı.

Seçim ekonomisi
Mortgage yasası hazırlıkları, TOKİ’nin yeni konut projelerinin sektöre hareketlilik getirdiğini söyleyen Erkovan, 2007’nin seçim yılı olması nedeniyle sektördeki hareketliliğin süreceğini belirtti. “Yabancı fonlar Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde büyük inşaat projelerine imza atıyor. Bu ivmenin sürmesini bekliyoruz” dedi. Devletin çimento sektörünün gelişimi için bazı düzenlemeler yapması gerektiğini de vurguluyan Erkovan, “Türkiye’de yol yapımında petrole dayalı asfalt kullanılıyor. Bu da Türkiye’nin dışa bağımlılığını artırıyor. Oysa ülkede yeteri kadar kaliteli üretim yapan çimento fabrikası var. Devletin ‘beton yol’ yapımını özendirmesi gerekiyor” dedi.

Liselerde matematik yarışı
Oyak Çimento’nun 2003 yılından beri TÜBİTAK işbirliği ile başlattığı ve grubun fabrikalarının bulunduğu iller ve bir komşu ildeki devlet liselerinin katıldığı “matematik yarışmasının” il birincileri belirleniyor. 12 ildeki devlet okullarının katıldığı yarışmada Adana birinciliğini Adana Fen Lisesi kazandı. İl birincisi olan okulun yarışmaya katılan dört öğrencisi, velileri, takım öğretmeni ve okul müdürü 15-18 Nisan tarihlerinde İstanbul’da bir araya gelecek. İstanbul’da tarihi ve kültürel yerleri gezecek olan öğrenciler, çeşitli üniversiteleri ziyaret edecek, okullar hakkında bilgi alacak. 16 Nisan tarihinde ise yapılacak son yarışma ile Türkiye Şampiyonu belirlenecek.