Kupik Apartmanı'nın İddianamesi Hazırlandı

(Fotoğraf: DHA)

6 Şubat depremlerinde Hatay'ın Kırıkhan ilçesi Kurtuluş Mahallesi'nde bulunan Kupik Apartmanı'nın yıkılması sonucu 55 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi de yaralandı. Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Kupik Apartmanı'nın arsa sahibi ve yapı müteahhidi Ziyadin Kupik ile tadilat projesi statik hesap proje müellifi inşaat mühendisi Nezir Günay hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla hazırlanan iddianame, Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

ANKA’da yer alan habere göre; iddianamede proje müellifi Nezir Günay'ın, Kupik Apartmanı'nın inşaat tadilat projesinin 1997 Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun tahkik yapılması gerekirken, malzeme dayanımlarını, kuvvetli kolon ve kesme güvenliği hesaplarını yapmadan, zemin etüdü hazırlamadan hesaplarını yaptığı belirtildi. 3194 Sayılı İmar Kanunu ve eki yönetmeliklerde tanımlanan görevlerini yerine getirmeden uygulamadaki yönetmeliğe uygun statik hesap yapmadığı da tespit edilen Günay'a kusur atfedildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Belediye Başkanı Turan'a da kusur atfedildi
Kupik Apartmanı'nın inşaatında kullanılmış betonun 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliği'ne aykırı olduğu, kolonların bazılarında eksik demirlerin olduğu, projede eksikliklerin bulunduğu, İmar Kanunu 28'nci maddesinde belirtilmesine rağmen uygulama sırasında yeterince denetim yapılmadığı ve imalatların yeterince kontrol edilmediği belirtilen iddianamede, bu hatalardan ve eksikliklerden teknik uygulama sorumlusu mimar Necati Uçar'ın kusurlu olduğu kaydedildi.

İddianamede, yönetmeliklere uygun olmayan statik proje ve hesaplarını onaylarak inşaatın yapımına izin veren, yapının usulüne uygun olmayan tadilat ruhsatını onaylayan Kırıkhan Belediyesi Başkanı İsmail Turan'a da kusur atfedildi.

Öte yandan İsmail Turan'ın 2020 yılında vefat etmesi nedeniyle hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Mimar Necati Uçar hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Dosya kapsamında tutuklu sanık bulunmuyor. Davanın ilk duruşması, 14 Şubat'ta Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.