Eski Knidos Gün Işığına Çıkıyor

Muğla’nın Datça İlçesi’nde bulunan Datça Yarımadası’ nın en eski yerleşimi olan Burgaz kazılarında “Eski Knidos” kenti Prof. Numan Tuna yönetimindeki ODTÜ ekiplerince gün ışığına çıkartılıyor.

Kazının başkanlığını yapan Prof. Numan Tuna İ.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanan tarihe sahip bu antik kentin, özellikle İ.Ö. 6. yüzyılda oldukça geniş ve organize hale gelmesinin önemini artırdığına işaret etti.

Tuna, “Dördüncü yüzyılda bazı evlerin boşaltılıp atölyeye dönüştürülmesinden yola çıkan arkeologların şehrinişlevsiz kaldığı yönündeki tezlerini eksik buluyorum. Uzun süre daha şehirde yaşam ve ticareti devam etmiş Kazılarda ortaya çıkan bulgularda son derece düzenli yapı adaları, konut sistemleri ve sokak yerleşimlerinin gelişmişliği, Eski Knidos’un da en az Yeni Knidos kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı” diye konuştu.

Yeni Knidos’un tüm Ege ve Akdeniz’in en meşhur kenti haline geldiği dönemde tüm zeytinyağı ve şarap ticaretini Eski Knidos yani Burgaz kentinden gerçekleştirdiğini de hatırlatan Tuna, “Tam bir liman ve ticaret kenti ile karşı karşıya karşı karşıyayız. Şu anda tümdünyada çok yaygın olan ‘Serbest Bölge’ kavramının o çağda Eski Knidos’ta uygulandığını ortaya çıkardık” dedi.

Yabancılara üretim ve satış lisansı veren kentin, pek çok ülkedenişadamını ağırladığını ve Reşadiye seramik atölyelerinde geniş çaplı amfora üretimi yapılarak özel mühürlü testilerin şart koşulduğunu söyleyen Tuna, şunları söyledi: “Üreticisi kim olursa olsun ürünün kökeninin Eski Knidos olduğu çok geniş bir alanda bu testilerden anlaşılabiliyor. Dönemin buluntuları arasında Knidos şarabı izlerinin yüzde 40’lara varan bir yaygınlığa ulaşmasının gerekçesi bana göre organize üretim. Şehrin sönüşü Arap akınlarına bağlı olarak Yeni Knidos ile paralel.”