Kur daha da İnerse Çökeriz



Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, ‘dolar kurunun hızla dibe vurma sinyalleri’ verdiğini, bunun da ihracatçı için, son derece tehlikeli olduğunu söyledi. Özellikle yerli girdiyle üretim yapan sektörlerin aylardır dile getirdiği aşırı değerli Türk Lirası sorununun maden ve doğaltaş ihracatçılarını çok etkilediğini kaydeden Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, “Hükümetin tatbik ettiği politikadan dolayı Türk Lirası’nı değerli kılma pahasına döviz kurlarında çok büyük düşüş bekliyoruz. Eğer bu gerçekleşir ve kur dibe vurursa ihracatçı birliklerinin adı ithalatçı birlikleri olarak değişecek” dedi. Doların yılbaşında dibi bulmasının başta maden ihracatçıları gibi katma değeri yüksek ürünler ihracat eden kesimleri vuracağını aktaran Erdinç, “Gerçekten yerli girdiyle çalışan ve istihdam sağlayan sektörler çok zorlanacaklar” diye konuştu.

Katma değer teşvik verilsin

İthalat üzerinden ihracat yapan firma ve sektörlerin hayatlarından memnun olduğunu kaydeden Erdinç, “Bu firmalar şikayet etmiyor ama bunların memnun olması da yeterli olmuyor. Ülkeye kalan katma değer ne, sağlanan istihdam ne? Bu yüzden ihracat rakamları yüksek görünse de ithalat rakamlarına da dikkat edilmesi gerekiyor. İthalatı cazip kılan düşük kur istihdamı ve katma değeri de yurtdışına kaydırıyor. Türkiye önümüzdeki dönem çok büyük zararlar görecek” değerlendirmesini yaptı.

Ocaklar çalışır fabrika çalışmaz

Erdinç, kabinedeki ekonomiden sorumlu bakanlara da seslenerek şunları söyledi: “Kısa vadeli düşündüğümüz takdirde döviz kuru cazip geliyor ama uzun vadede imalatçı sektör, yerli üretim kalmazsa, bunları yeniden toparlanmak çok zor olacaktır. Bakan Zafer Çağlayan doğruları söylüyor ama diğer ekonomiden sorumlu bakanlar da ülkenin uzun vadeli geleceği bakımından Zafer Bey’i desteklemeli. Türkiye bu politikayla giderse iyi bir blok ihracatçısı ülke olur ama nihai üretim malı ihraç edemez duruma gelir. Ocaklar çalışır, fabrikalar çalışmaz. Bu döviz kurlarının böyle düşmesi devam edemez.”