Kuraklığa Karşı Seferberlik Önerisi



Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), ekonomiyi bekleyen kuraklık tehlikesine dikkat çekmek amacıyla önümüzdeki günlerde çeşitli etkinlikler planlıyor. Dünya Gazetesi'nden Yıldız Taşdelen Erli'nin haberine göre, kuraklık konusunda tasarruf bilinci oluşturulması için OSB başkanlarına tedbir ve tavsiye mektupları da gönderecek olan OSBÜK, su ve kuraklık seferberliği ilan edilmesi önerisinde bulundu.

OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu, Türkiye’de şu anda tüzel kişilik kazanmış 284 OSB’nin yaklaşık 80 bin hektar yüzölçümüne sahip olduğunu, bunlardan 203’ünün işletme, 81 OSB’nin de planlama ve altyapı aşamasında bulunduğunu hatırlattı. Nakıboğlu, OSB’lerin, bünyesinde barındırdıkları yaklaşık 65 binden fazla işletme ve sağladığı 1 milyon 500 bin kişilik istihdamla sosyal hayatın ve ekonominin vazgeçilmez unsurları haline geldiğini anlattı. OSBÜK’ün kuraklık konusunu çok önemsediğini ve yakından takip ettiğini vurgulayan Nakıboğlu, geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan yönetim kurulu toplantısında bu konuya geniş yer verdiklerini söyledi. Toplantıda, iklim değişiklikleri, azalan yağışlar ve kuraklık riskiyle ilgili son güncel veriler ışığında kapsamlı bir görüş alışverişi yaptıklarını anlatan Nakıboğlu, “Tabiri caizse havadan sudan konuştuk. Konunun uzmanlarından bilgiler alarak, geleceğe dönük bu sorunla nasıl başa çıkabileceğimizi ve risklerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini değerlendirdik” dedi. Mevsim normallerinin altındaki yağışların kuraklık riskini de beraberinde getirdiğini ifade eden Nakıboğlu, “Geçen yılki yağış oranlarına baktığımızda bu yıl yüzde 12-13 civarında azalma var. Bu gösterge de yağışların yetersiz kalması durumunda ülkemizi her alanda zor günlerin beklediğini işaret ediyor” dedi. Bu konunun iki başlıkta değerlendirilmesinin daha uygun olacağı kanaatini taşıdığını kaydeden Nakıboğlu, Türkiye’de mevcut fotoğrafın her yönüyle incelenerek değerlendirilmesi, sonrasında ise tasarruf tedbirlerinin nasıl yapılması gerektiğinin planlanması gerektiğini söyledi.

‘En iyi su ve enerji tasarruf edilendir’

Nakıboğlu, “Böylesine hassas ve hayati öneme sahip konuda, tüm vatandaşlarımızla su ve kuraklık seferberliği ilan etmeliyiz. Toplum olarak yapılabilecekler gibi, birey olarak da alabileceğimiz tasarruf tedbirleri vardır. En azından hane halkı olarak bilinçli olarak su tasarrufuna yönelmeliyiz” dedi. Evlere alınan teknolojik ev eşyalarında en az su ve en az elektrik tüketen makinelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Nakıboğlu, sanayicilerin enerji tasarrufunu ‘en ucuz enerji tasarruf edilen’ sözüyle sloganlaştırdığını söyledi.

“Öyleyse en iyi su da tasarruf edilen su olmalıdır diyebilmeliyiz” görüşünü dile getiren Nakıboğlu, Türkiye’nin su kaynakları bakımından zengin olmadığına dikkati çekti. Nakıboğlu, su konusunda alınabilecek önlemlere değinirken, OSBÜK’ün öncelikle tasarruf bilinci oluşturulması için OSB başkanlarına tedbir ve tavsiye mektupları göndereceğini bildirdi.

Yağışlardaki yetersizlikten sanayiciler de tedirgin

Cahit Nakıboğlu, yağış yetersizliğine bağlı olarak su azlığıyla ortaya çıkan kuraklığın, başta yüzeysel su kaynakları olan baraj ve göllerde kendini gösterdiğini belirterek, “Bu durumda bizler de sanayici olarak öncelikle olmazsa olmazlarımız arasında olan su ve elektrik konusunda tedirginlikler yaşamıyor değiliz” dedi.

87 OSB’nin su tüketimi 164.9 milyon metreküp

87 OSB’nin 2012’deki su tüketiminin 164.9 milyon metreküpe çıktığını bildiren Nakıboğlu, bu oranı aktif 203 OSB’ye uyarladıklarında rakamın küçümsenmeyecek bir noktaya geldiğini söyledi. Nakıboğlu, gelişen ve büyüyen Türk sanayisiyle bu rakamların her yıl arttığını, özellikle tekstil sektöründeki boyahanelerde ve deri sektöründe çok yüksek miktarda su kullanıldığını anımsattı.