Kuraklık Büyük Şehirleri Tehdit Etmeye Başladı



Ulusal ve uluslarararası kaynakların kuraklık uyarısı sonrasında Türkiye barajlarındaki su miktarlarının kritik seviyenin altına inişi endişe yaratmaya başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun "Son 44 yılın en kurak dönemi" çıkışının ardından henüz 1 ay geçmesine karşın büyük şehirlerin ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli barajlarındaki düşüş devam etti. Su seviyeleri Ankara'da yüzde 20 İzmir'de ise yüzde 35 düzeyine düştü. Kış aylarında dahi gerçekleşmeyen  yağışların en çok etkilediği bölgelerin başında ise Doğu Anadolu geldi. Doğu Anadolu'nun en büyük barajlarından biri Keban'da doluluk oranı yüzde 30'a geriledi.

Baraj dolulukları kritik seviyelerde
9 Ocak 2017 itibarıyla Ankara genelindeki baraj doluluk oranlarının yüzde 20.24 seviyesine düştüğü görüldü. Elmadağ Kargalı barajının doluluk oranının yüzde 11.20 ile en düşük düzeyde seyrederken, Akyar barajında bu seviye yüzde 14.20 olarak ölçüldü. Kavşakkaya yüzde 16.99, Çamlıdere ise yüzde 18.05 seviyesinde doluluk oranında ölçülüyor. Ankara'nın Egrekaya barajı yüzde 23.56, Kurtboğazı barajı ise yüzde 49.72 seviyesinde. Yapılan açıklamalara göre Ankara'nın barajları, şehrin yalnızca 1 senelik ihtiyacını karşılamaya yetecek seviyede.



İzmir'in iki barajı kuruma noktasında
Kuraklığın etkisi ile barajlardaki su miktarının kritik düzeyin altına indiği bir diğer büyük şehir ise İzmir… İzmir'de genel seviye yüzde 35'lerin altına gerilerden iki barajın kuruma noktasına geldiği görüldü. İZSU verilerine göre 9 Ocak itibarıyla Gördes Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 5.69, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı ise yüzde 10.05 seviyesine düştü. Balçova Barajı'nın su seviyesi ise üzde 21.37 olarak ölçülürken diğer barajlardaki su seviyesinin tatmin edici düzeyde olduğu görüldü. Güzelhisar Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 70'in üzerinde,ölçülürken Ürkmez Barajı yüzde 57.78 ve Tahtalı barajı ise yüzde 41.83 olarak belirlendi.

En az etkilenen şehir İstanbul
Kuraklıktan barajların doluluk oranı itibarıyla en az etkilenen şehir ise İstanbul oldu. Ocak ayı itibarıyla barajlardaki toplam doluluk oranının yüzde 65.75 seviyesinde ölçüldüğü İstanbul'da geçen yılın aynı döneminde yüzde 58.82, 2015 yılının Ocak ayında ise yüzde 62.96 seviyesi ölçülmüştü. İstanbul'un Istırancalar ve Kazandere barajlarında doluluk oranı yüzde 100 olarak ölçülürken, Pabuçdere'de bu oran yüzde 95.33 olarak belirlendi. Ortalamanın altında kalan barajlardaki doluluk oranları ise şöyle:


Darlık Barajı yüzde 58.96, Büyükçekmece Barajı yüzde 51.97, Sazlıdere yüzde 31.88 ve Elmalı barajı yüzde 14.85...



Doğu Anadolu tarımsal kuraklık baskısı altında
Doğu Anadolu'nun can damarı Keban Barajı'nda da önemli bir düşüş kaydedildi. Dönemsel yağışlardaki gecikme ile kuraklık baskısını hissetmeye başlayan Keban'da baraj doluluk oranı yüzde 30 seviyesine kadar düştü. Benzer düşüşler Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de gözlemlendi. Maraş Ayvalı Barajı'nda su seviyesi yüzde 8'e kadar düşerken Adatepe 'de yüzde 33, Kandil'de  ise yüzde 35 seviyesi ölçüldü. Geçen yıl yüzde 90 doluluk oranına sahip Atatürk Barajı'ndaki su miktarı da Ocak ayı olmasına karşın yüzde 70 seviyesine gerilemiş durumda… Uzmanlar bu düşüşün özellikle tarımsal faaliyetler için olumsuz bir işaret olduğuna dikkat çekiyor.