Kuraklık İzleme Kurulu Kuruluyor

Su gününde herkesin öncelikle gündeme getirdiği "kuraklık yönetimi" uyarıları hayata geçiriliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına yönelik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

CHP Eskişehir Milletvekili Cevdet Selvi’nin soru önergesini yanıtlayan Eker, kuraklık tehlikesi karşısında ulusal ve yerel düzeyde eylem planı oluşturulduğunu belirterek, "Kısa vadede; tarımsal sulamalarda kullanılacak suyun kontrollü kullanımı, etkin sulama yöntemlerinin kullanımının desteklenmesi, toprak işlemede su kaybını en aza indirecek yöntemlerin uygulanması için gerekli eğitim çalışmalarının yapılması konusunda çalışma başlatıldı. İlave olarak çayır ve meralarda otlama planına uyulması, anız yakmanın önlenmesi, yem bitkileri ekiminin desteklenmesi gibi önlemler alınmaktadır" dedi.

Yüzde 50 tasarruf
Eker, gelen bilgilere göre halihazırda hububatta kuraklık zararının olmadığını, ancak bu konuda Nisan yağışlarının etkili olmasının beklendiğini ifade etti. Eker, kuraklıkla mücadele için damla sulama, yağmurlama gibi basınçlı sulama sistemlerini desteklediklerini, böylece geleneksel sulama yöntemlerine göre yüzde 50 tasarruf sağlandığını belirtti.