'Küresel Ekonomik Büyüme Güçlenecek'



Fitch Ratings’in küresel ekonomik büyümeye ilişkin açıklamasında, küresel ekonominin 2014'te yüzde 2,4 olarak gerçekleşen büyümesinin, bu yıl sonunda gelişmiş ekonomilerdeki iyileşmenin itici gücüyle yüzde 2,7'ye yükselmesinin beklendiği kaydedildi. Küresel ekonominin 2016'da ise yüzde 3 büyüyeceği tahmin edildi.

Açıklamada, gelişmiş ekonomilerde en büyük üçlü olan ABD, Avro Bölgesi ve Japonya’nın büyümelerinin bu yıl artmasının öngörüldüğü belirtilirken, "Buna rağmen gelişmekte olan piyasalar Rusya ve Brezilya'daki resesyon ve Çin’deki yapısal ayarlamalar nedeniyle yavaşlayacak" ifadesine yer verildi.

Fitch açıklamasında, ABD ekonomisinin, 2015 yılında yüzde 3,1 2016 yılında ise yüzde 3 gibi güçlü bir büyüme göstermesinin beklendiği bildirildi.Düşük petrol fiyatları, daha yüksek hane halkı geliri ve güçlenen istihdam piyasasıyla desteklenen özel tüketimin, ABD’nin büyümesi için kilit önem teşkil edeceği vurgulanan açıklamada, doların değer kazanmasıyla ihracat performansının ise sınırlanabileceğinin altı çizildi.

Fitch Ratings açıklamasında, Avro Bölgesi’ne ilişkin olarak petrol fiyatlarındaki sert düşüşün, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme programını sunmasının, avronun değer kaybetmesinin ve güvende görülen artışın, bu yılın sonunda Avrupa ekonomisi için yüzde 1,4 ve 2016 için yüzde 1,7 olan büyüme öngörülerini desteklediği vurgulandı.

Fitch, gelişmekte olan ekonomilere ilişkin değerlendirmesinde, bazı ülkelerde ekonomik yavaşlama, bazı ülkelerde ise resesyonun görüldüğünü belirterek, "Fitch 2010 yılında yüzde 6,9'a yükselerek zirve yapan gelişmekte olan ekonomilerin büyümesinin 2015 yılında yüzde 3,6'ya doğru yavaşlamasını beklemektedir" ifadesini kullandı. Fitch Ratings, gelişmekte olan ekonomilerin 2016 yılında yüzde 4,2 büyüyeceği öngörüsüne yer verdi.

Açıklamada, Rusya’nın bu yıl yüzde 4,5 daralmayla sert bir resesyona girmesinin beklendiğini belirtilirken, Brezilya’nın 2014 ortasından bu yana resesyonda olduğu anımsatıldı. Açıklamaya göre Brezilya ekonomisin bu yılın sonunda yüzde 0,4 daralması tahmin edilirken, ülkenin gelecek yıl yüzde 1,5 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Çin ekonomisinin 2015’te yüzde 6,8, 2016 yılında ise yüzde 6,5 büyümesi beklenirken, Fitch Ratings BRIC ülkeleri içerisinde büyümesini artıracak tek ülkenin Hindistan olacağı tahminine yer vererek, 2015 yılında Hindistan ekonomisinin yüzde 8, 2016 yılındaysa yüzde 8,3 büyüme kaydetmesinin beklendiğini bildirdi.

Fitch, Japonya ekonomisinin 2015 yılında yüzde 1,3, 2016 yılındaysa yüzde 1,5 büyüyeceğini öngördü.

İngiltere’nin güçlü bir büyüme kaydedeceğini ifade eden Fitch, 2015 yılında büyümenin yüzde 2,5, 2016 yılında ise yüzde 2,3 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.