Küresel Felaket



Aşırı yağışların neden olduğu sel felaketleri dinmek bilmiyor. Sel ve toprak kaymaları Avustralya ve Brezilya’da en az 451 can aldı, binlerce kişinin hayatını mahvetti

Brezilya

Ölüm tepeden çamurla geldi

Brezilya’nın güneydoğusunda meydana gelen sel ve toprak kaymaları ülkede 432 kişinin ölümüne neden oldu. Başkent Rio de Janeiro ve çevresindeki kasabalarda etkili olan sel dağ kasabası Teresopolis’te toprak kaymasına neden oldu. Burada 175 kişi ölürken, Nova Friburgo adlı kasabada 240 kişinin, Sumidouro şehrinde de 17 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ölü sayısının artacağı düşünülen felaket bölgelerinde elektrik ve telefon hatları çalışmıyor, içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. Yolların kapalı olması nedeniyle ulaşılması imkânsız hale gelen kasabalar için Rio de Janeiro valisi ordudan bölgeye helikopterler ile yardım ulaştırılması isteğinde bulundu. Geçen hafta Sao Paolo’da yağışlar nedeniyle 13 kişi yaşamını yitirmişti.

Avustralya

Tüm ülkede seferberlik

Avustralya’da iki haftadır devam eden sel felaketi şimdi de ülkenin üçüncü en büyük kenti Brisbane’i etkisi altına aldı. Brisbane kentinde nehir suyu seviyesinin 5 metreye çıkması ve bazı barajların yıkılmasının ardından kent boşaltılmaya başladı. Queensland eyaleti başbakanı Bligh Brisbane, “Savaş seferberliği gibi mücadele veriyoruz” dedi. Fransa ve Almanya’nın toplamından büyük bir alanın sular altında kaldığı açıklandı. Kentte en az 20 bin ev ve 5 bin işyeri kullanılamaz hale geldi, ülkede kayıplar facebook aracılığıyla aranıyor. Queensland’de geçen ay başlayan sellerin yol açtığı hasarın 6 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Eyalette toplam ölü sayısı 19’a ulaştı.