Küresel Isınma Beyaz Eşyaya Büyüme Sürprizi Yaşatacak



Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle gerilen ortamdan nasibini alan dayanıklı tüketim ürünleri pazarında moraller yerine gelmeye başlıyor. Son birkaç haftalık süreçte, "100 kazanacağımıza 50 kazandık" diyen Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, "Piyasada daraldı ama bu süreç bitti. Seçim sürecinde piyasada rakamlar pozitif olacaktır. Seçimler kasımda da olsaydı, temmuzda da olsa fark-etmez. Her seçim döneminde bizim pazar her zaman iyi gitmiştir" diye konuştu.

Bu yıl küresel ısınmanın etkisiyle de beyaz eşya sektöründe 'büyüme sürprizi' yaşanabileceğine dikkat çeken Özdemir şöyle devam etti:

"Şu anda net büyüme yüzde 6 düzeyinde. Bu yıl geçen yıla göre sektör açısından çok daha iyi olacak. Özellikle iklimle alakalı ürünler pazarın büyümesine etki yapacak. Nisan ayının ikinci yarısında bir miktar sıkıntı oldu. Zaten bütün piyasalar bu yılın ilk üç ayında oldukça sıkıntılı dönemler geçirdiklerini söyleyip duruyorlar. Herhalde reel daralma var ki bu kadar yüksek sesle konuşma imkânı hissediliyor. O itibarla bu sürecin şu anda bittiğine inanıyorum, piyasaların bundan sonra düzeleceğine inanıyorum."

Vodafone ile Arçelik arasında yapılan işbirliği anlaşmasının imza töreninde konuşan Aka Gündüz Özdemir, bu yıl sonu TV ihracat rakamlarında ise bir düşüş yaşanabileceğini vurguladı. Klasik TV satışlarının beklenen de hızlı gerilediğini ve talebin LCD ve plazma TV'ye (Flat) kaydığını anlatan Özdemir, şunları söyledi:
"Biz yüzde 30 gerileme beklerken bu rakam yüzde 50'ye çıkacak gibi görünüyor. Flat ekranların fiyatı tüplü TV'lere göre henüz yüksek olduğu için piyasayı ele geçirmedi ama bu değişim, yıl sonunda ihracat rakamlarına bir miktar negatiflik olarak yansıyacaktır."

3G için platform olacak
Arçelik ile Vodafone arasında imzalanan anlaşmayla, Arçelik ve Beko bayilerinde Vodafone faturalı hat ve sanal kontör ürünleri satışa sunulacak. Türkiye çapında 4 bin 500'ü aşkın yetkili satıcıya sahip olan Arçelik'in ilk üç ayda 200 bayisinde Vodafone ürünleri satılırken bu sayı yıl sonunda 600'e çıkacak.

Vodafone'la yapılan işbirliği çerçevesinde Arçelik ile Beko bayilerinde Vodafone corner'ları kurulacak. Yaz sonuna doğru Vodafone markalı cep telefonlarının da Arçelik ve Beko bayilerinde satışa sunulması bekleniyor. Şimdilik üç yılı kapsayan anlaşmanın 15 milyonu aşkın müşteriye sahip olan Vodafone'un pazarda hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir itici güç olacağını aktaran Aka Gündüz Özdemir, kendi yetkili satıcılarına da yeni iş imkânları yaratacaklarını ifade etti.
Özdemir, Arçelik'in 2004 yılından beri cep telefonu pazarında bulunduğunu hatırlatarak, cep telefonu işinde her yıl büyüyerek değişik dönemlerde farklı markaların pazar paylarına önemli katkılarda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu işbirliği anlaşmasının üçüncü kuşak (3G) hizmetlerinin müşteriye sunulması ve yaygınlaşması konusunda yardımı olacağını dikkat çeken Vodafone İcra Kurulu Başkanı Atilla Vitai, "3G ve yeni hizmetlerimizi sunabilmek için doğru bir platform bulduk. Doğu ve güneydeki dağıtımı en iyi şekilde yapacağız. Arçelik de bu şekilde mobil sektörüne daha fazla girmiş olacak" dedi.

Vitai: Numara yaz sonunda taşınabilir
3G hizmetlerinin verilebilmesi için önceliğin numara taşınabilirliği sorununun çözülmesinde olduğunu söyleyen Atilla Vitai, "Benim beklentim bu yazın sonunda numara taşınabilirliğinin gerçekleşeceği yönünde" dedi. Vitai, numara taşınabilirliği konusunda biri hariç bütün tarafların çok istekli olduğunu, cuma sabahı Telekomünikasyon Kurumu ile bir toplantı yaptıklarını ve onların da numara taşınabilirliğinin önemini vurguladığını aktardı.

Konuya ilişkin ilgili bakanlarla ve rakiplerle işbirliği içinde olacaklarını anlatan Vitai, bunun tüketiciler ve rekabet için de iyi olacağını ifade etti. Vitai, "Hükümet de 3G lisansının çıkarılması ile yeni kurumların piyasaya çekilmesi konusunda başarılı olabilmesi için numara taşınabilirliğinin bir gereklilik olduğunun farkında. Hem bakanlık hem Telekomünikasyon Kurumu açısından numara taşınabilirliğini bir öncelik haline geldiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Atilla Vitai, bir Avea yöneticisinin Ulaştırma Bakanlığı'na atanmasının numara taşınabilirliği konusunda bir avantaj getirip getirmeyeceği sorusu üzerine, kimin bakan olacağı konusunda bir kontrolü olmadığı için bu konuda bir fikrinin bulunmadığını söyledi.