Küresel Isınma Çukurova'yı Yaktı



Küresel ısınmaya bağlı olarak Çukurova'ya 68 gündür tek damla yağmur düşmedi. Eğer 10-15 gün içinde yağış başlamazsa başta buğday olmak üzere ekili tüm ürünler telef olacak.

Çukurova Bölgesi'ne 68 gündür yağış düşmemesi, tarım ve orman ürünlerini tehlikeye soktu. Yağışların kısa bir süre daha yağmaması halinde 3 milyon dekar alanda ekili buğday telef olacak. Uzmanlar, ocak ayında da yağmur yağmaması halinde, 1900'lü yılların başlarında yaşanan kuraklığın yeniden baş gösterebileceğine dikkat çekiyor. Adana Meteoroloji Bölge Müdürü İdris Coşkun, 8 Kasım 2006 tarihinden bugüne kadar 68 gün geçmesine rağmen Çukurova Bölgesi'ne yağış düşmediğini hatırlatarak, “En son 1900'lü yıllarından başında böylesine bir kuraklık yaşanmıştı. 1930 ve 1940 yıllarının aralık aylarında da çok az yağış düşmüştü. Yine 1972 yılının aralık ayında yağış düşmemiş, ancak ocak ayında beklenen yağış gelmişti. Bu ocak ayında yağmur yağmayacak diyemeyiz. Şu anda tarımsal bir kuraklık var ” dedi.

Birçok Ürünün Fiyatı Artacak
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise, küresel ısınma nedeniyle oluşan kuraklığın en çok tarım sektörünü etkilediğine dikkat çekti. Buğday alanlarının büyük bir tehlike altında olduğunu dile getiren Barut, “Yağmurla çimlenmeyi bekleyen tohumlar ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Çukurova'da her yıl 3 milyon dekar alanda, 1 milyon 200 bin rekolte buğday elde ediliyordu. Eğer bir süre daha yağmur yağmazsa, rekolte düşecek ve buğday ürünlerinden başta ekmek olmak üzere birçok ürünün fiyatı artacak” dedi. Çukurova bölgesindeki karnabahar, soğan ve patates gibi ekimi yapılan ve yapılacak olan ürünlerin de kuraklık tehlikesi altında olduğunu belirten Barut şunları kaydetti: “Şu anda yağmurun yağmaması yazın sürdürülecek ekim faaliyetlerini de olumsuz etkileyecek. Bu nedenle çiftçilerimizden imkanı olanlar ürünlerini sulamak zorundalar. DSİ'nin Adana'da genel bir bakım çalışması yaptığından kanallara da su verilemiyor.”

Yakıttan Kazandığımızı Sağlığa Yatıracağız
Bu arada Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Türkiye'de küresel ısınmanın etkilerinin biraz daha fazla hissedilmeye başlandığını belirterek “Küresel ısınma siyah ile beyaz değil, arada gri tonlar da var. Biz şu an o gri tonlardayız. Hava kirliliği artabilir. Solunum hastalıklarına çok fazla para harcayacağız. Yani ısınmadan kazandığımızı sağlığa yatıracağız “ dedi. Greenpeace Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı ise şöyle konuştu: “Küresel ısınma 30 yıl sonra başlayacak bir şey değil, başladı. Başladı ve ısınmanın çok ciddi zararlarını görmeye başladık. Türkiye'de genel olarak beklenen şeyler kuraklık, çölleşme, orman yangınları ve sel felaketlerinin artması, tarımsal ürünlerde en az yüzde 30'luk bir azalma, turizm gelirlerinin azalması.”

Orman Yangınları Artabilir
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: İnsanlar küresel ısınmayı ciddiye almıyordu. Bir komplo teorisi olarak görüyorlardı. Oysa biz bunu bilimsel verilere dayanarak söylüyorduk. Kuraklık ve benzer belirtiler sadece Türkiye'de olsaydı, noktasal derdik. Fakat dünyanın her tarafından benzer sorunlar yaşanıyor. Kış ortasında ağaçlar çiçek açıyor, ayılar kuş uykusuna yatmıyor. Önümüzdeki dönemde orman yangınlarında da bir artış görülebilir.

Şehirlerde Susuzluk Yaşanacak
Türkiye Yeşilleri İklim Değişikliği ve Küresel Ekoloji Sözcüsü Ümit Şahin: Küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin yaşayacağı en önemli felaket kuraklık. Muhtemelen tüm zamanların en sıcak yılı olacak olan 2007'de sulu tarım yapılan Çukurova ve benzeri yöreler kuraklık nedeniyle verim kaybına uğrayacak. Şehirlerde de susuzluk baş gösterecek. Orman yangınlarında artış olabilir. Sıcak hava dalgaları olursa yaşlı ve hasta insanlarımızın ölümüne yol açabilir.

Kış Ortası Yağmur Duası!
Mersin'in Silifke ilçesinde, yaklaşık 2 aydır yağış olmaması nedeniyle endişelenen çiftçiler, kuraklık tehlikesini atlatabilmek isteğiyle kurban kesip, dua ettiler.

Kuşlar Göçmedi Ayılar Uyumadı
Bu yıl ekolojik sistemde küresel ısınmayla ilişkili olduğu belirtilen birçok değişiklik yaşandı.

Dünyanın birçok yerinde ayılar kış uykusuna yatmadı.

Kuzey Buz Denizi'nde son bir yıl içerisinde Türkiye büyüklüğündeki bir buz kütlesi eridi.

Dünyada nehirler ve su altı kaynakları kurumaya başladı. Van Gölü'nün seviyesi düştü.

İngiltere, Hollanda ve Rusya yüzyılların en sıcak kışını geçiriyor.

Avustralya'nın bazı bölgelerinde çok ciddi kuraklık oldu.

Göçmen kuşlar göçmedi.

İngiltere ve Fransa'da kışın ortasında kelebekler dolanıyor.

Alplerin 1.100 metre yüksekliğinde baharda açan çiçeklere rastlandı.